Тържествен военен парад отбеляза 145 години от създаването на Българската армия

С тържествен водосвет на бойните знамена и знамената светини на Българската армия и с тържествен военен парад бяха отбелязани Денят на храбростта и 145 години от създаването на Българската армия, предаде репортер на БГНЕС.

Водосветът на бойните знамена и знамената-светини беше отслужен от Негово преосвещенство Мелнишкия епископ Герасим – главен секретар на Светия синод на Българската православна църква. В ритуала участват знаменен взвод на Националната гвардейска част със знамената – светини и представителните блокове на въоръжените сили с бойните си знамена.

Веднага след църковния ритуал бе и военният парад. При изпълнението на националния химн бяха изпълнени 20 артилерийски салюта.

Парадът стартира с военен хеликоптер Ми-17 с националния трибагреник. След преминаването на представителните блокове на въоръжените сили в тържествен марш на площад "Княз Александър I" следваха въздушният компонент на парада. В него участват 19 вертолета и самолета, които са на въоръжение във ВВС и ВМС: вертолетите Ми-17, Ми-24, „Cougar” и „Panther“ и самолетите L-410, „Спартан“, L-39Z, „Пилатус“, Су-25 и МиГ-29.

На площада преминаха 62 верижни и колесни бойни машини на Сухопътните войски, зенитно-ракетните формирования на Военновъздушните сили, Съвместното командване на специалните операции, служба „Военна полиция“ и Командването за логистична поддръжка.

В честванията на празника участват президентът и върховен главнокомандващ въоръжените сили Румен Радев, министърът на отбраната Димитър Стоянов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, висши офицери от Българската армия. Присъстват представители на държавното ръководство, Дипломатическия корпус, военно-патриотичните съюзи.

В празничния ден на площад "Княз Александър I“ в столицата преминаха над 800 военнослужещи в 7 представителни блока от Националната гвардейска част, НВУ "Васил Левски", военни формирования 24150-Стара Загора и 22160-Плевен от състава на Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили и Съвместното командване на специалните операции. Представени бяха образци на видове военна техника на въоръжените ни сили. За първи път в парада дефилираха италианските бойни машини "Freccia" ("Стрела") от състава на многонационалната бойна група в България. В парада участват и 174 военни музиканти от Гвардейския представителен духов оркестър, представителните духови оркестри на Сухопътните войски, Военновъздушните сили, военно формирование 34750-Карлово и Съвместното командване на специалните операции, фестивалният оркестър от състава на Националния военен университет "Васил Левски" и военно формирование 24 150 – Стара Загора.

Президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Румен Радев прие строя на представителните блокове. Командващ парада е командирът на Сухопътните войски генерал-майор Деян Дешков.

Радев: Години наред се извършваха неграмотни и користни експерименти с въоръжените сили

На светлия християнски празник Гергьовден след три години прекъсване отново на площада са построени представителните роти на българската Армия.

В Европа бушува война. Безпрецедентна по мащаби и залог в най-новата история на нашия континент. България навлезе в тези опасни времена след години на неграмотни и користни експерименти с въоръжените сили. С насаждани илюзии, че войните са част от миналото. Че попрището на военнослужещия е безпреспективно, а армията - отживелица. Политическият елит дълго пренебрегваше рисковете в средата за сигурност, а бездействието и пагубните решения бяха размивани в колективната безотговорност.

Това каза президентът Румен Радев в словото си по време на тържествения парад по случай 145-та годишнина на българската армия.

Като президент и върховен главнокомандващ, като офицер и командир от българската армия, искам да заявя, че развитието на въоръжените сили не търпят дилетантщина и лекомислие. Достатъчно са печалните примери в миналото, когато българският войник и българският народ са плащали политическата корист, лекомислие и липса на далновидност. Има един исторически постулат във военната стратегия: една крепост най-лесно се превзема отвътре. В основата на всяко поражение лежи морален пробив, чуждопоклонство, продажност, обезверяване, обществен разкол - все неща, от които традиционно страдаме, но за които скъпо плащаме.

Затова Гергьовден е особено важен празник - днес отбелязваме единението на народ и армия, припомняме си, че в историческата буря трябва да сме сплотени зад националния интерес, за да съхраним своя живот и този на близките ни, да опазим нашия дом и култура. След броени минути в тържествен марш ще преминат хората, приели мисията с живота си да бранят Родината, ще преминат самолетите и ще дефилира военната техника, с които нашите военнослужещи изпълняват своите конституционни и съюзни ангажименти, добави Радев.

6 май е и Ден на храбростта, която всеки българин носи в сърцето си като завет от хората, отстояли България през вековете, допълни президентът. /БГНЕС