Започна погребалната церемония на Шиндзо Абе

Траурната церемония се организира при закрити врата в храма Джоджоджи, само за членовете на семейството и близките, но стотици хора идват да отдадат почит на бившия правителствен ръководител. На територията на храма е създадено място, където желаещите могат да оставят цветя на масата до портрета на Абе.

Предишният ден се състоя и възпоменателна церемония "цуя", която понякога се превежда като "нощно бдение". Хиляди хора, обикновени граждани и политици, от японския министър-председател Фумио Кишида до членове на парламента, дойдоха да отдадат почит на Абе. Някои хора пътуваха от отдалечени райони на страната, за да го направят.

След церемонията в светилището катафалката с тленните останки на Абе ще се отправи към залата за погребални церемонии. Той ще премине през централната част на Токио, включително покрай резиденцията на министър-председателя, сградата на парламента и централата на управляващата Либерално-демократическа партия (ЛДП). Като лидер на ЛДП Абе ръководи правителството в продължение на рекордните осем години.

Мястото на погребението на праха на Абе все още не е обявено, но се очаква то да бъде в родния край на семейството му - префектура Ямагучи. В град Нагато се намира и гробът на неговия баща, бившия външен министър Шинтаро Абе, който също като сина си умира на 67-годишна възраст.

Нападението срещу Шиндзо Абе се случи на 8 юли, когато той изнасяше реч в японския град Нара в рамките на предизборна кампания преди изборите за горната камара на парламента. 41-годишният японец Тецуя Ямагами простреля бившия министър-председател два пъти със самоделно оръжие. Абе бе откаран в болница със спасителен хеликоптер. Лекарите му преляха кръв и се бориха за живота му в продължение на няколко часа, но не можаха да го спасят. /БГНЕС, АФП