Започна „Посейдон 2023“ на българските и румънските Военноморски сили

Започна съвместното българо-румънско противоминно учение „Посейдон 2023“, което се провежда в периода от 14 до 21 юли в град Констанца и морските пространства на Румъния. В него ще вземат участие кораби и личен състав от Военноморските сили на България, Румъния, Белгия, Великобритания, Гърция, Италия, Турция, Франция и САЩ. Минен ловец „Цибър“ и базов миночистач „Шквал“ от състава на Флотилия бойни и спомагателни кораби на българските ВМС отплаваха към териториалното море на Румъния на 13 юли, като по време на прехода беше проведено непрекъснато наблюдение за минна опасност и за чистотата на морските води, съобщиха от МО.


„Посейдон 2023“ е насочено към усъвършенстване на нивото на подготовката на личния състав по планиране и провеждане на противоминни действия, обследване в плитководни райони и унищожаване на невзривени боеприпаси в коалиционен формат. То е планирано и ще се ръководи съгласно стандартите и процедурите на НАТО и ще се проведе в райони, които са обявени своевременно.


Ръководител на учението е заместник-командирът на румънските Военноморски сили, а непосредственото управление на тактическите единици е възложено на началника на Щаб на Военноморския оперативен компонент на Румъния. То се провежда ежегодно от 2002 г. при ротационно домакинство на ВМС на България и Румъния. /БГНЕС