Започна пренареждането на жълтите павета пред парламента

Още в ранните часове на днешния ден участъкът с жълти павета пред Народното събрание беше затворен и заграден с метални огради. На място вече кипи трепкава работа и има над 10 работници, които вече вадят паветата и ги нареждат на палета, предаде репортер на БГНЕС.

Алтернативните маршрути, които шофьорите могат да използвах са през бул. „Васил Левски“ в посока бул. „Патриарх Евтимий“, бул. „Дондуков“, бул. „Сливница“ и ул. „Оборище“.

През изминалия ден заместник-кметът на Столична община Ангел Джоргов изрази надежда пренареждането да приключи до 15 септември и уточни, че участъкът, който ще се пренарежда е 2000 кв. м.

Пренареждането на проблемния участъкът от бул. „Цар Освободител“ е за сметка на фирмата-изпълнител, а стойността с труд и материали е 206 хи. лв., които не са заплатени от общината.

След разместването на жълтата паважна настилка в участъка, по заповед на кмета Йорданка Фандъкова, бе създадена експерта група с преподаватели от УАСГ, МГУ, строители, проектанти и експерти от Столичната община. Експертната група извърши серия от изследвания и изготви предложение за промяна на технологията на редене, на материалите за фугата и основата под паветата. Предложената технология беше изпълнена на тестови участък до депо „Враждебна“, където се направиха и допълнителни изпитвания.

Предложената технология е съгласувана от Националния институт за недвижимо културно наследство. /БГНЕС