Започна процедурата по прехвърляне на “Росенец” към държавата

В ход са разговори между ДП „Пристанищна инфраструктура“ и „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД по процедурата за прехвърляне на оперативния контрол върху пристанищен терминал „Росенец“ към държавата.

Съгласно прието решение на Министерския съвет №549/11.08.2023 г. концесионният договор е прекратен, считано от 15 август 2023 г. Вече има назначена комисия от министъра на транспорта и съобщенията, която в срок от 30 дни от прекратяването да приеме обекта на концесията, съобщиха от МТС.

ИА „Морска администрация“ е издала заповед за заличаване на „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД от Регистъра на пристанищните оператори. В същия регистър предстои да бъде вписана ДП „Пристанищна инфраструктура“, на която се възлага да извършва пристанищните услуги на терминала, съгласно чл.116, ал.2, т.1 и 2 от ЗМПВВППРБ.

БГНЕС припомня, че на 21 юли депутатите приеха на второ четене Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна. Законопроектът беше приет с гласовете на 144 депутати и с това решение на народните представители, прекратяването на концесията на пристанище "Росенец" стана факт.
От ГЕРБ-СДС 63 депутати гласуваха "за", от ПП-ДБ 49 депутати гласуваха "за", от "Възраждане" 37 депутати гласуваха "против", от ДПС 32 депутати гласуваха "за", от БСП 15 депутати гласуваха "против", а от ИТН не гласува нито един депутат.
Правителството уведоми през август „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД за прекратяването на Договора за предоставяне на концесия върху пристанищен терминал „Росенец“, част от пристанище за обществен транспорт с национално значение Бургас. Правителственото решение беше прието неприсъствено. /БГНЕС