ГЕРБ освободи Фандъкова и Николов като заместници на Борисов

Националното събрание на ГЕРБ, на което се правят промени в ръководството на партията на премиера в оставка Бойко Борисов, започна своята работа след проверка на кворума, предаде репортер на БГНЕС.

Това е първото Национално събрание на ГЕРБ, което се провежда онлайн заради противоепидемиологичните мерки заради пандемията от коронавирус.

На заседанието присъстват 1041 делегати от 1163 по списък.

Националното събрание на ГЕРБ има кворум и може да започне своята работа, обяви председателят на събранието

В залата присъстват само водещи политици и членове на кабинета Борисов 3. Сред тях са Екатерина Захариева, Теменужка Петкова, Росен Желязков и др. На първия ред седи и председателят на ПГ на ГЕРБ в 45 Народно събрание Десислава Атанасова.

Национално събрание се свиква най-малко веднъж на 4 години. Последното национално събрание на ПП ГЕРБ се проведе на 26 ноември 2017 г.

Премиерът в оставка и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов направи предложение кметовете на София и Бургас Йорданка Фандъкова и Димитър Николов да бъдат освободени от постовете заместник-председатели на ГЕРБ.

„За времето, в които кметовете на София и Бургас управляват тези градове, те станаха по-добро място за живот. Направи се толкова много, че е трудно да се изброи. Предстоят ни два тежки месеца. Ще бъдем изправени срещу много, много пари. Това са парите на олигархията. Предлагам двамата заместник-председатели да остават членове на Изпълнителната комисия. Йорданка Фандъкова и Димитър Николов остават двама от най-заслужените в ГЕРБ. Не е свалено доверието от тях. Обичаме ги, уважаваме ги. Ежедневната партийна работа изисква много часове. Знам какво е да имаш партийни ангажименти и друга работа“, каза Борисов в мотивите за тяхното освобождаване от заеманите високи постове.

Искам Фандъкова и Николов повече да работят за градовете си и да помагат на своите съпартийците си, каза още Борисов.

Предложението за освобождаването на Фандъкова и Николов като заместник-председатели на ГЕРБ бе подкрепено почти единодушно. Предложението бе подкрепено от 975 делегати, 16 са против, 46 са въздържали се.

„Националното събрание на ГЕРБ реши, че освобождава като заместник-председатели на ГЕРБ Йорданка Фандъкова и Димитър Николов“, заяви председателят на форума.

Също така бе направено предложение за освобождаване от заеманите постове в Изпълнителната комисия на ГЕРБ на Красимир Велчев, Пламен Нунев и Менда Стоянова.

„Красимир Велчев е изключително сърцат член на ГЕРБ. Същото мога да кажа и за Пламен Нунев, колега от полицейските години. Направихме от Русе прекрасен град, но направихме и някои грешки и загубихме изборите там. Менда я няма, защото е на погребение на братовчедка си. Тя бе един от темелите на финансите. Успяваше да направи бюджети заедно с финансовите министри много години наред. Всички те продължават да работят за партията, на тяхно място ще влязат млади хора. Благодаря им за работата, както благодаря на Йорданка Фандъкова и Димитър Николов“, заяви Борисов.

ГЕРБ освободи Красимир Велчев, Пламен Нунев и Менда Стоянова от Изпълнителната комисия. За предложението гласуваха 995 делегати, 12 са против, 21 са въздържали си.

„Националното събрание на ГЕРБ освободи от Изпълнителната комисия Красимир Велчев, Менда Стоянова и Пламен Нунев“, обяви председателят на форума.

Националното събрание на ГЕРБ освободи от Контролната комисия на партията Десислава Танева, Ирена Соколова, Андрей Новаков.

Бойко Борисов направи предложения за заместник-председатели на ГЕРБ.

Две предложения имам за заместник-председатели Томислав Дончев и Даниел Митов. С този избор ГЕРБ заема ясно мястото си в център дясно като евроатлантическа партия. Нашите партньори следят много внимателно какво се случва. В Европа работим в рамките на големите семейства като ЕНП. С това си предложение давам много ясен знак към какво се стремим и на кои държави искаме да приличаме“, каза Борисов.

„Пред България и Европа стоят тежки геополитически предизвикателства. Трябва да имаме ясни принципи. ГЕРБ заявява тези принципи. С моята номинация има ясна посока“, каза Даниел Митов.

Той обвини българския президент Румен Радев, че е скрил приетата декларация от срещата на върха на държавните глави от групата Б9. В нея се говори, че се осъждат агресивните действия на Русия в Черноморието. В документа също така се изразява загриженост за експлозиите във военни складове в България.

„Защо президентът крие тази декларация. Какво се случва. Очаквам партията да вземе отношение“, каза Митов.

Борисов направи превод на български: „Двуличието е в тези хора. В прессъобщението на държавния глава липсват най-важните абзаци“.

Той обвини президентът, че действа с оглед на своята предизборна кампания, опитва се да провлече проруските гласове от БСП. „Когато е тук Радев говори в подкрепа на Русия, а в Брюксел гласува за продължаване на санкциите. Това е моят превод“, добави Борисов.

Томислав Дончев заяви, че „политиката е да вземаш решения, а не крясъци“. Политиката е също така да строиш инфраструктура и да се грижиш за образованието, каза той. Дончев посочи, че има едно поколение, което не помни другите. „От тук нататък нашата задача е да бъдем по-добри от другите“, добави той.

Националното събрание на ГЕРБ избра Томислав Дончев и Даниел Митов за заместник-председатели на ГЕРБ. За тях гласуваха 1033 делегати, 1 е против, 3 са въздържали се. /БГНЕС