Започна розоберът, богата програма в Казанлъшко за празника на розата

И през тази година настъпи дългоочакваното време за розобера. 120 години празник на розата празнува тази година Казанлъшкият регион, а празникът започна още през месец май, кулминацията на тържествата е в неделя, предаде кореспондентът на БГНЕС.


Долината на розите в Казанлъшко привлича всяка година хиляди туристи – и български, и чуждестранни, изпъстрена с неповторим аромат. Въпреки технологиите, маслодайната роза, тежаща едва 2 грама, се бере на ръка.


Розоберът започва от тази сутрин в различни села - с. Овощник, с. Розово. През деня в събота ще има Rose Wine Expo XII издание – откриване на търговско изложение, "Златен киликс" – Национален конкурс за вино розе. От 11:00 ч. Етнографски комплекс "Кулата" в Музей на розата ще представи Ритуал "Розоварене", от 17:00 ч. в парк "Розариум" ще се проведе "Хлябът на българина" – изложба с конкурсен характер на български хляб и традиционни ястия. В 18.30 ч. в Музей на розата ще се състои "Царица роза" – представяне на книга албум за цариците на Казанлък. От 19:00 ч. на площад "Севтополис" ще се състои и Международен фолклорен фестивал, а от 21.30 ч. празникът ще завърши с концерт на легендарната група Boney M. Xperience.


В неделния ден от 10:00 ч. ще има ритуал "Розобер" край Казанлък. В 12:00 ч. в центъра на града ще се състои празнично дефиле. Вечерта в 20:00 часа на площад "Севтополис" ще бъде официалното закриване на Празник на розата 2023 с концерт на Николина Чакърдъкова заедно с Неврокопски танцов ансамбъл. /БГНЕС