Започна третата фаза на ваксинирането

Започна имунизирането с ваксината на „АстраЗенека“ срещу коронавирус, предаде репортер на БГНЕС.

Ваксините се поставят в „Пирогов“. Днес ще бъдат ваксинирани от "Бул Био". По-късно днес ще бъдат направени имунизации и в Алекснадровска болница.

„Днес паралелно с втора фаза, започна и трета фаза на ваксинирането. Стартира ваксинирането с „АстраЗенека“. В рамките на днешния ден ще бъдат ваксинирани служители на „Бул Био“. Тяхната роля е много важна, защото те са отговорни за разпределението на ваксините“, заяви Богдан Кирилов, изпълнителен директор на Агенцията по лекарствата.

Той отбеляза, че няма възрастови ограничения при поставянето на ваксината на „АстраЗенека“. Ваксината може да бъде поставена на всеки над 18 години. Кирилов призна, че не може да бъде оценена ефикасността на ваксината във възрастовата група над 55 години, защото те са били много малко в изследваната група.

С началото на третата фаза ще бъдат ваксинирани представители на избирателните органи – ЦИК, СИК и РИК, които ще подготвят изборите за 4 април.

Богдан Кирилов заяви, че се обмисля да не се пази втората доза, защото се очакват големи количества през следващите седмици. В рамките на следващия един месец рязко ще скочи броят на ваксинираните.

Директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов заяви, че до месец може да имаме до 300 000 ваксинирани.

28 800 дози от ваксината на „АстраЗенека“ бяха доставени снощи. Те се намират в хладилниците на „Бул Био“. Следващата доставка на „АстраЗенека“ е на 13 февруари. Общо 260 хиляди дози от ваксината се очакват през този месец.

"АстраЗенека" е третата одобрена ваксина срещу COVID-19 в Европейския съюз. За пръв път тя е доставена не със самолет, а по суша. Тази ваксина може да се съхранява в обикновени хладилници. Интервалът на поставяне на двете дози е много по-голям, отколкото при другите. Нейната ефективност е между 62% и 90%.

Ваксината на „АстраЗенека“ е аденовирусна, докато ваксините на „Phizer” и „Модерна“ са РНК. Тя получи одобрение след много сериозен и задълбочен анализ от страна на Агенцията по лекарствата на ЕС. /БГНЕС