Започна заседанието на КСНС при президента

Започна заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) при президента, на който пристигнаха служебният премиер и членовете на правителството, председателят на Народното събрание, председателите на парламентарнопредставените партии и ръководителите на службите за сигурност, предаде репортер на БГНЕС.

Темите, по които ще работи съвещателният орган при държавния глава, са: „Необходими финансови мерки за преодоляване на потенциална здравна и социално-икономическа криза от пандемията от COVID-19. Мерки за противодействие на засиления миграционен натиск през границата на Република България с Република Турция“.

Президентът вече многократно призова парламента и парламентарно представените формации да се заемат със обсъждане и гласуване на актуализациите в бюджета, предлагани от служебното правителство, за да може страната ни да се справи с финансовите измерения на кризата, причинени от новата COVID-вълна. Средствата за нужни за подкрепа за бизнеса, за социални мерки, за здравеопазване, за спешната помощ, за медиците на първа линия и други.

Обсъждането на темата с новата мигрантска вълна на най-високо държавническо ниво се налага тъй като всички центрове за временно настаняване на нелегални мигранти към дирекция „Миграция“ на МВР - в Любимец и Бусманци, са изцяло препълнени. Бежанците са от различни държави - Афганистан, Ирак, Иран, Сирия, кюрди, палестинци. Сред тях има и жени и непълнолетни деца.

Преди да влязат в сградата на президентството кратки коментари направиха малцина от участниците в КСНС.

Председателят на НС Ива Митева заяви, че в сряда всички комисии в парламента ще бъдат сформирани.

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов пък каза пред медиите, че главният прокурор Иван Гешев вероятно се крие от изслушване в парламента и добави, че те няма да са удовлтворени, ако обвинител номер 1 изпрати доклад, а не се яви лично пред депутатите.

Според Мая Манолова от "Изправи се БГ. Ние идваме" без участието на "Има такъв народ" в разговорите с президента и в постигането на този консенсус няма как да има правителство с третия мандат. /БГНЕС