Започнаха финалните изслушвания по делото за гражданска измама срещу Тръмп

Започнаха заключителните изслушвания по делото за гражданска измама срещу Доналд Тръмп и неговата компания, което може да струва на бившия президент до 370 млн. долара и да му забрани да работи в сектора на недвижимите имоти в Ню Йорк, в който се прочу, съобщи Ен Би Си.


Обръщайки се към репортерите на път за съдебната зала, Тръмп отрече да е извършил каквото и да е нарушение и нарече случая "намеса в изборите на най-високо ниво". Той заяви, че се е надявал да говори по време на приключването на делото, за да помогне на соите адвокати да разкрият всички дефекти на този случай.

В съдебната зала беше и главният прокурор на Ню Йорк Летисия Джеймс, чието ведомство заведе делото, в което се твърди, че бившият президент и неговата компания са участвали в измама, като са завишавали стойността на активите и имотите си във финансови документи, обхващащи повече от десетилетие.

Адвокатът на Тръмп Крис Кийс говори пръв и заяви, че по време на 44-те дни на свидетелските показания по делото "нито един свидетел не е казал, че има измама или е установил съществена грешка" във финансовите отчети на Тръмп - твърдение, което службата на главния прокурор със сигурност ще оспори в заключителната си реч.

По-късно Кийс заяви, че има един свидетел, който е дал показания, че Тръмп е знаел, че извършва измама - неговият бивш личен адвокат Майкъл Коен. Но Кийс го определи като "сериен лъжец“.

"Той си измисля история въз основа на нещо, което му е удобно", каза Кийс за Коен. "Той ненавижда президента Тръмп и печели пари, като го клевети. Каква по-добра причина да дойде тук, да сътвори лъжи и да привлече медийно внимание за своите блогове".

Настоящият адвокат на републиканският кандидат-президент също така заяви, че нетното състояние на Тръмп е по-високо от посоченото във финансовите документи, които се оспорват от прокуратурата, и че той е разчитал на своите счетоводители за информацията в документите. Кийс също така сведе до минимум цялостното значение на финансовите отчети, като заяви, че те не са оказали влияние върху благоприятните лихвени проценти, които бившият президент е успял да получи от банките, от които е вземал заеми. Той каза, че банките са познавали Тръмп и са "разпънали червен килим" за него./БГНЕС