Започва 13-то издание на Европейското първенство по футбол за жени

Днес, 6 юли, от 22:00 часа българско време ще стартира 13-то издание на Европейското първенство по футбол за жени. Надпреварата ще се проведе в Англия между 6-31 юли и ще бъде открита с двубоя на домакините с Австрия на стадион „Олд Трафорд“ в Манчестър.

Домът на английския гранд Манчестър Юнайтед ще бъде едно от десетте съоръжения в осем града на територията на страната, която за последно прие турнира през 2005, когато бе и последното издание с осем отбора. Освен в „Театъра на мечтите“, мачове ще се играят още на „Брамал Лейн“ (Шефилд), „Сейнт Мерис“ (Саутхемптън), „Амекс Стейдиъм“ (Брайтън), „Стейдиъм Ем Кей“ (Милтън Кийнс), „Брентфорд Къмюнити“ (Лондон), „Ню Йорк“ (Родъръм), „Лий Спортс Вилидж“ (Лий), „Академи Стейдиъм“ (Манчестър) и на Националния стадион „Уембли“, който ще бъде домакин на финала на 31 юли. Новият европейски шампион при дамите ще участва в първото издание на УЕФА-КОНМЕБОЛ Финалисима срещу победителките от Копа Америка 2022.

Евро 2022 за жени ще се проведе от 6-31 юли в Англия.

Действащ шампион в съревнованието в съставът на Нидерландия, който триумфира в последното издание през 2017, побеждавайки на финала Дания с 4:2 в зрелищен сблъсък за първата си европейска титла. Рекордьор по европейски триумфи е отборът на Германия, който е спечелил осем от предишните 12 първенства, включително шест от последните седем. Тазгодишното издание, което трябваше по програма да се проведе миналата година между 7 юли и 1 август, но стана жертва на пандемията от коронавирус и последвалите отлагания на Олимпийските игри в Токио и Евро 2020 при мъжете, ще има и своя дебютант – тимът на Северна Ирландия. Евро 2022 за жени ще включва както използването на Системата за видеоповторение (ВАР), така и технологията на голлинията.

Домакините от Англия са сочени закономерно за един от фаворитите за титлата не само заради домакинството си, а и заради силния състав, с който разполага селекционерът Сарина Вигман, която изведе нидерландките до европейския връх преди пет години и второто място на Световното първенство през 2019. В групата на „лъвиците“ личат имената на Люси Бронз, Фран Кърби, Джил Скот, Ела Туун, Лия Уилямсън, Бетани Ингланд, Лорън Хемп, Бет Мийд, Никита Парис и Елън Уайт. Освен австрийките, в група А, където е съставът на Англия, са още тимовете на Норвегия и дебютанта Северна Ирландия, като първите два отбора продължават напред към елиминациите.

Домакините са сочени за един от фаворитите за титлата.

Група B прави впечатление с присъствието на безспорния хегемон в турнира Германия, който срази Англия с 6:2 на финала през 2009 във Финландия. Освен германките, във втората група на Евро 2022 попадат още съставите на Испания, също сочен предварително за кандидат за трофея, както и финалистът от последното издание Дания. Четвърти са финландките, които гостуват на Испания в първия мач от групата на 8 юли, петък, от 19:00 часа в Милтън Кийнс. В група С е действащият шампион Нидерландия, воден от голямата си звезда Вивиан Мидема. Освен „лалетата“, там са още Швеция, който ще бъде първи съперник на актуалния носител на трофея, Швейцария и Португалия. В група D попадат съставите на Франция, Италия, Белгия и Исландия.

Четвъртфиналната фаза започва на 20 юли с мач между първия в група А и втория в група B и ще завърши три дни по-късно. Полуфиналите са на 26 и 27 юли съответно в Шефилд и Милтън Кийнс, а финалът – на 31 юли, на „Уембли“ в столицата Лондон. Евро 2022 ще се излъчва и в България по БНТ, като родната телевизия ще предава на живо откриващия мач от програмата на 13-то издание между Англия и Австрия тази вечер. Наградният фонд за тазгодишното издание бе удвоен от УЕФА в сравнение с първенството през 2017 на 16 млн. евро. Всички 16 отбора ще получат гарантирано по минимум 600 000 евро – шампионът ще се поздрави с чек за 660 000 евро, а подгласникът му с 420 000 евро. Ако новият носител на трофея спечели всичките си мачове от груповата фаза, то той ще заработи общо 2 085 000 евро. /БГНЕС