Започва 89-то Световно първенство по снукър – О‘Съливан срещу историята

Днес в 12:00 часа българско време ще бъде даден старт на 89-то издание на Световното първенство по снукър и 47-то последователно в шефилдския театър Крусибъл (от 1977-а насам). Първият шампионат на планетата е проведен през далечната 1927 година, когато победител става Джо Дейвис (рекордьор с 15 титли). Действащ шампион в Шефилд е Рони О‘Съливан, който заедно със Стивън Хендри дели първото място в модерната ера на снукъра с по седем трофея.

„Ракетата“ спечели две от последните три световни първенства, като през миналата година надигра категорично Джъд Тръмп с 18-13 фрейма. Рони водеше убедително през по-голямата част от времето и въпреки събуждането на „Асото“, разликата натежа в полза на „Гения от Чигуел“ за седмата му корона. О‘Съливан бе силно емоционален след финала, като двамата с Тръмп бяха дълго време в прегръдка и си размениха хубави реплики в един исторически момент, след като „Ракетата“ най-сетне изравни легендата Хендри по световни титли. Историята бе написана тогава, но може ли да бъде пренаписана и тази година при триумф на О‘Съливан?

Рони със сигурност няма две неща на своя страна преди началото на турнира – моментната му форма през сезона и факта, че е защитавал световна титла само веднъж в кариерата си, правейки го през 2013 срещу Бари Хоукинс. Относно формата на „Гения от Чигуел“ – той не е минавал отвъд четвъртфиналите на турнир от Шампион на шампионите насам, който се проведе през ноември. Когато „Ракетата“ защити трофея си през 2013, той не бе играл през по-голямата част от кампанията, но това не бе проблем в Крусибъл, така че феновете му не бива да бъдат притеснени от липсата на положителни резултати напоследък, защото Световното е надпревара от друг калибър.

О‘Съливан потегля срещу китаеца Дзюнсю Пан в откриващия мач на турнира в събота по обяд. Любопитно е, че при успех над азиатеца Рони ще играе във втори кръг с победителя от мача между Дзюнхуей Дин и Хосеин Вафаеи, който обещава да бъде безкрайно интригуващ. „Ракетата“ и Дин са големи приятели извън масата и потенциално могат да се изправят един срещу друг. След това на четвъртфиналите седемкратният първенец на планетата може да играе още една класика с набора си и трикратен световен шампион Марк Уилямс, който има за съперник на старта Джими Робъртсън.

Четирикратните победители в Крусибъл – Марк Селби и Джон Хигинс, започват кампаниите си съответно срещу Матю Селт и Дейвид Грейс. Селби и Хигинс, които си размениха по една победа на финал в Шефилд през годините, са в график за сблъсък на 1/4-финалите. Световният шампион от 2019 Тръмп има може би най-тежкия противник в първи кръг в лицето на полуфиналиста от 2020 Антъни Макгил. Шотландецът е безкрайно неудобен съперник и може да влиза както в дълги сейфти размени, така и в атакуващ режим. Вероятен опонент на Тръмп в осминафиналите ще бъде неговият добър приятел Джак Лисовски, който започва с Нопон Саенхам от Тайланд. Първенците на планетата съответно от 2005 и 2010 – Шон Мърфи и Нийл Робъртсън, играят респективно с китайците Дзяхуей Съ и Идзъ У, а правещият силен сезон Марк Алън има за съперник друг представител на Китай – Джънги Фан.

Общият награден фонд в тазгодишното издание е 2 395 000 паунда, като победителят си тръгва с чек за 500 000 паунда, а финалистът – с точно 200 000. Достигане до полуфинал носи 100 000 паунда, а за преминаването на квалификациите и класирането за 1/16-финалите всеки прибира по 20 000 паунда. Най-високият брейк в турнира (включително и в квалификациите) ще донесе на някой от играчите 15 000 паунда, а максимум от 147 точки – 40 000 паунда. Световното първенство в Шефилд е до 1 май.

Пълен жребий за Световното първенство по снукър:
Джак Лисовски – Нопон Саенхам
Кайрън Уилсън – Райън Дей
Гари Уилсън – Елиът Слесър
Джъд Тръмп – Антъни Макгил
Марк Уилямс – Джими Робъртсън
Марк Селби – Матю Селт
Джон Хигинс – Дейвид Грейс
Нийл Робъртсън – Идзъ У
Стюарт Бингам – Дейвид Гилбърт
Марк Алън – Джънги Фан
Али Картър – Джак Джоунс
Робърт Милкинс – Джо Пери
Дзюнхуей Дин – Хосеин Вафаеи
Шон Мърфи – Дзяхуей Съ
Лука Бресел – Рики Уолдън
Рони О‘Съливан – Дзюнсю Пан
. /БГНЕС