Започва дългоочакваният ремонт на ул. "Първа българска армия"

Дългоочакваният ремонт на столичната ул. „Първа българска армия“ започва на 5 юли. Той ще се реализира в 8 етапа, като цялостното обновяване на улицата трябва да приключи до края на годината и обхваща участъка на улицата до бул. „Илиянци“. Изпълнител на ремонтните дейности е фирма „Щрабаг“. Това обяви за БГНЕС кметът на район „Сердика“ Тодор Кръстев.

Той припомни, че реконструкцията е трябвало да започне още през 2019, но заради трасе на ЧЕЗ, което е оскъпило обществената поръчка се е наложило тя да бъде спряна и преработена.

„Направена е организация на движението, за да се затвори кръстовището на „Мара Бунева“ и „Първа българска армия“. На това кръстовище ще се копае от 5 юли и затова то ще бъде затворено. Първите два етапа – на кръстовищата на „Първа българска армия“ с „Мара Бунева“ и „Нешо Бончев“ започват едновременно, защото ще се подмени водопроводът и канализацията. Ремонтът на булеварда включва изцяло изваждане на съществуващата настилка и паветата, чисто нов асфалт, изграждане на нова улично осветление, с нови тротоари и тръбна мрежа“, обясни кметът.

Първите два етапа ще продължат 40 дни, а всички етапи се очаква да приключат в рамките на 6 месеца, уточни Кръстев. От думите му стана ясно, че стойността на ремонта на улицата е близо 9 млн. лв.

Попитан дали е възможно да се случи удължаването на трамвая в участъка, Кръстев каза, че ако се започне реализацията на тази идея трябва да се спре ремонтът „Първа българска армия“, защото ще трябва да се приложи уличната регулация, а тя изисква отчуждаването и премахването на първия ред сгради по улицата.

„Не смятам, че това е толкова правилно и ефективно и същевременно с това да спрем „Първа българска армия“. За тази улица и нейната реконструкция районната администрация се бори с проекти, с абсолютно всичко, за да ги защити“, обясни той и подчерта, че не подкрепя тази идея, защото удължаването на самия трамвай е до бул. „Илиянци“.

Стана ясно още, че ремонтът на ул. „Кукуш“ се бави, защото все още не е ясно дали там трябва да се изгради надлез или не и поради тази причина е била спряна обществената поръчка за участъка. По думите му изграждането на надлез ще оскъпи значително проекта и ще отдалечи началото на ремонта във времето.

„Надявам се до началото на следващата година да приключи обществената поръчка, за да може да стартира изпълнението. /БГНЕС