Започва делото за "геноцид" извършван от Израел

Започва съдебно изслушване за войната в Газа пред Международния съд (МС) в Хага, където се излагат доводите, че Израел извършва геноцид на окупираната от тях територия, съобщи "Гардиън".


Южна Африка, която е завела делото, иска от съда на ООН да предприеме спешни действия, "за да се предпази от по-нататъшни, тежки и непоправими вреди на правата на палестинския народ съгласно Конвенцията за геноцида, които продължават да се нарушават безнаказано".

Според Министерството на здравеопазването на Газа от 7 октомври насам Израел е убил повече от 23 000 палестинци, като се смята, че около 70% от тях са жени и деца. Агенцията на ООН за подпомагане на палестинците UNRWA изчисли, че 1,9 милиона души са били разселени в резултат на войната в Ивицата, близо 85 % от населението, а десетки хиляди сгради са били разрушени.

В писмената си молба от 84 страници до МС за започване на процедура, Южна Африка заяви: "Действията и бездействията на Израел, от които се оплаква Южна Африка, са геноцидни по своя характер, тъй като имат за цел да доведат до унищожаването на значителна част от палестинската национална, расова и етническа група."

Делата за геноцид, които са известни с това, че трудно се доказват, могат да отнемат години, но Южна Африка иска от съда бързо да приложи "временни мерки" и да "нареди на Израел да спре да убива и да причинява сериозни психически и телесни увреждания на палестинците в Газа". В исковата молба се казва също, че Израел трябва да спре умишлено да създава условия, изчислени да доведат до унищожаването на палестинците като група, да му бъде наредено да предотврати и накаже подстрекаването към геноцид и да спре ограниченията върху помощта, както и директивите за евакуация.

Израел реагира яростно при подаването на иска, като го нарече "неоснователен" и "кръвосмесителна клевета". Той твърди, че действа в рамките на самозащита, за да защити израелците, като унищожи Хамас. Най-големият поддръжник на страната, САЩ, отхвърли делото като " безпочвено".

Преди старта на делото израелският министър-председател Бенямин Нетаняху публикува видеоклип, в който казва, че Израел се бори с Хамас, а не с палестинското население, и действа в пълно съответствие с международното право. "Израел няма намерение да окупира постоянно Газа или да разселва цивилното ѝ население", отбеляза той.

Извън съда и двете страни ще се опитат да спечелят общественото мнение. Израел организира серия от събития в Хага, включително мирно шествие днес сутринта, докато Южна Африка се подготвя да представи делото си, изложби за израелските заложници, които все още се държат от Хамас, и интервюта с роднини на заложници.

Южна Африка съобщи, че в делегацията ѝ ще участва бившият лидер на Лейбъристката партия на Обединеното кралство Джереми Корбин, който е дългогодишен поддръжник на палестинската кауза, но чийто период като лидер на опозицията беше белязан от обвинения в антисемитизъм.

Управляващата в Южна Африка партия Африкански национален конгрес (АНК) има дълга история на сравняване на отношението на Израел към палестинците с това на чернокожите южноафриканци по време на режима Апартейд.

Организацията за ислямско сътрудничество, в която членуват 57 държави, приветства завеждането на делото от Южна Африка, а отделни държави също изразиха подкрепа. Заместник министър-председателят на Белгия, Петра Де Сутер, написа в X, че иска страната ѝ "да предприеме действия пред МС, следвайки примера на Южна Африка".

Правните екипи на двете страни ще разполагат с еднакво време за излагане на аргументите си, приблизително 3 часа, като Южна Африка ще говори първа днес, а Израел ще отговори на 12 януари. Решението ще бъде взето на по-късна дата, но може да бъде взето в рамките на седмици.

Конвенцията за геноцида, изготвена през 1948 г. след Втората световна война и убийството на 6 милиона евреи по време на Холокоста, описва престъплението като "действия, извършени с намерение да се унищожи изцяло или частично дадена национална, етническа, расова или религиозна група".

Хага не може да прилага решенията си и е възможно Израел да пренебрегне неблагоприятно решение, но това само би подхранило по-нататъшното международно осъждане на военната му кампания. /БГНЕС