Започва ХХХ-то Софийско изложение на минерали, скъпоценни камъни и фосили

На 7, 8 и 9 октомври в Националния Музей “Земята и хората” ще се проведе ХХХ-то Софийско изложение на минерали, скъпоценни камъни и фосили.

Участие са заявили над 60 изложители. Очакват се участници от Армения и Румъния. Това са фирми и колекционери на минерали и фосили, творци със свои авторски изделия с минерали, природни картини, сувенири.

Посетителите могат да видят и да си купят обработени скъпоценни и декоративни камъни, и разнообразни изделия от тях. За колекционерите ще се предлагат минерали от български находища, редки и екзотични минерали - образци с изключителна класа от цял свят, от световно известни и наскоро открити находища в: Южна Африка, Мозамбик, Заир, Намибия, Етиопия, Малави, Мадагаскар, Танзания, Мароко, Индия, Пакистан, Русия, Боливия, Конго, Бразилия, Мексико, Австралия, Англия, Индонезия, Доминиканската република.

Падналите върху земната повърхност твърди тела с извънземен произход винаги са провокирали интереса и на учените, и на широката общественост. По време на изложението ще може да се видят късчета от различни видове метеорити.

Ще се проведат конкурси за най-добър образец от страната и света, най-добро изделие от минерал или най-добър скъпоценен камък. /БГНЕС