Започва най-голямата стачка от десетилетие във Великобритания

До половин милион души могат да стачкуват във Великобритания утре за увеличение на заплатите - най-голямата стачка от десетилетие насам.

Основната група, която ще стачкува, са работещите в сферата на образованието, като над 300 000 учители ще излязат на протест в Англия и Уелс, за да поискат увеличение на заплатите в условията на криза в страната. Това ще бъде най-голямата учителска стачка в историята, която ще засегне повече от 23 000 училища. Към тях ще се присъединят 70 000 служители от 150 британски университета.

Освен това най-малко 100 хил. британски държавни служители ще стачкуват в сряда, което ще бъде най-голямата стачка на работещите в публичния сектор. Ще стачкуват служителите на 123 организации, сред които много министерства, правителствени отдели, агенции и служби.

Десетки хиляди работници от транспортния сектор, включително шофьори от ASLEF и членове на синдиката RMT от 14 железопътни компании, също ще демонстрират. Протестите на транспортните работници ще бъдат подкрепени от около 1900 шофьори на автобуси в Лондон.

В Обединеното кралство има вълна от стачки на фона на рекордна инфлация. Протестираха железопътни работници, адвокати, летищни служители, пощальони и други работници. След началото на войната в Украйна Западът засили санкциите срещу Русия. Прекъсването на веригите за доставки доведе до повишаване на цените на горивата и храните в Европа и САЩ. В Обединеното кралство нарастващите разходи за живот са засегнали милиони домакинства./БГНЕС