Започва процедурата за промени в Конституцията

Започва процедурата за промени в Конституцията в Народното събрание. Основните предложения са служебният кабинет да не се предлага от президента, а Висшият съдебен съвет да бъде разделен на две.

На всичките 3 гласувания трябва да бъдат събрани поне 160 гласа.

БГНЕС припомня, че на последното заседание на парламентарната комисията по конституционни въпроси, проведено на 28 ноември, общественото обсъждане се фокусира на промените в структурата и състава на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Против конституционните промени се обявиха от Съюза на съдиите в България. Надежда Йорданов от ПГ на "Продължаваме промяната – Демократична България" обясни, че предложените промени в Конституцията ще доведат до по-добро правосъдие, както и до по-ефективна и прозрачна прокуратура. Тя отбеляза и че ВСС не е успял да приеме нова съдебна карта. "Всеки участва от гледна точка на своя корпоративен интерес", заяви и председателят на Комисията по конституционни въпроси Радомир Чолаков.

Според министъра на правосъдието Атанас Славов, промените в Конституцията ще се случат по консенсусен начин. Той е категоричен, че те трябва да гарантират независимостта на съда.

Съпредседателят на ПП-ДБ Христо Иванов, след консултации с председателя на НС в края на ноември, съобщи, че следващото четене на Конституцията в парламента ще е на 8 декември. Очакването е след това - на 12, 13, 14 декември да се развият останалите четения. Надеждата е народните представители да приключат до Коледа с конституционните изменения. /БГНЕС