Започва ремонтът на релсите на трамвай 5 в кв. „Княжево“, очакват се големи задръствания

Започва един от тежките етапи на ремонта на трамвайната линия на трамвай номер 5, който е споделеното трасе в кв. Княжево и бул. „Цар Борис III”. От днес следобед започва израждането на новите релси. Това заяви Ангел Джоргов, заместник-кмет по направление “Обществено строителство”, предаде репортер на БГНЕС.


“Ще бъде стеснен участък от около 150 метра, като движението ще се осъществява в една лента и с временна светофарна уредба ще бъде регулирано така, че да има движение в двете посоки. Очакваме да има сериозни проблеми с движението. Призоваваме хората да използват обходните маршрути”, добави Джоргов и обясни, че алтернативните маршрути са няколко - “панорамният път е един от обходните маршрути, а през кв. Княжево и ул. Любляна е другият маршрут”, уточни зам.-кметът на Столична община. Джоргов призова хората, идващи всеки ден от Перник, да използват автомагистрала “Струма”.


“Нашият срок на ремонтните дейности тук е два месеца”, съобщи той. Според него ремонтът е бил изключително належащ, защото трамвайното трасе не е ремонтирано повече от 40 години. “Успоредно с изграждането на новия релсов път и контактна мрежа ще се изгради ново пътно платно в участъка, където са съвместно с релсите, нови тротоари и ново улично осветление”, поясни той.


Джоргов отбеляза, че проектът за цялото 9-километрово трасе на трамвай 5 е на стойност 40 млн. лв. без ДДС и средствата са почти 100% европейско финансиране. /БГНЕС