Започва създаване на генномодифицирани прасета за храна и трансплантации на органи на хора

Прасета, които са генетично конструирани, за да не съдържат молекулата, която предизвиква алергии към месо, са одобрени от световната Агенция по храните и лекарствата (FDA), съобщи „Лив Сайънс“.

В понеделник (14 декември) агенцията одобри тези свине, известни като прасета GalSafe, както за консумация на храна от човека, така и за потенциални терапевтични цели, като например при ксенотрансплантация (или трансплантация на свински органи на хора). Това е първият път, когато генетично модифицирано животно е одобрено както за хранителни, така и за медицински цели, съобщава FDA.

"Днешното първо одобрение на животински биотехнологичен продукт както за храна, така и като потенциален източник за биомедицинска употреба, представлява огромна стъпка за научните иновации", заяви комисарят на FDA д-р Стивън Хан в изявление. Учените генетично са променили прасетата GalSafe, така че им липсва захарна молекула, наречена алфа-гал, която обикновено се намира в тъканите на някои бозайници като прасета, крави и овце. Хората с алергия към месо, известна като „синдром на алфа-гал“, могат да проявят сериозни, животозастрашаващи реакции, ако са изложени на тази молекула. Смята се, че хората развиват тази алергия към месо, след като са ухапани от определен вид кърлежи, които имат алфа-гал в слюнката си.

Тази генетична промяна може да направи също прасетата GalSafe полезни за ксенотрансплантации, тъй като се смята, че алфа-гал причинява отхвърляне на тъкани и органи при хора, на които се извършват такива трансплантации, каза агенцията. FDA определи, че прасетата GalSafe са безопасни за консумация и нямат откриваеми нива на алфа-гал в тъканите си. Агенцията обаче не направи оценка дали всъщност предотвратяват алергии към месо. Освен това тя отбелязва, че всички компании, които искат да използват тези свине за медицински продукти, ще трябва да получат отделно одобрение от FDA за тези медицински цели.

Компанията, която произвежда прасета GalSafe, Revivicor Inc., заяви, че първоначално планира да продава месо от прасета GalSafe чрез доставки, а не в супермаркети, според изявлението на FDA.

Свинете GalSafe не са първите животни, създадени с генно инженерство, одобрени за консумация от човека. През 2015 г. FDA одобри вид сьомга, известна като AquAdvantage, която е генетично проектирана да има по-бърз темп на растеж, според STAT News. Но в този случай одобрението беше само за хранителна употреба, а не за медицински цели.

БГНЕС припомня, че вчера изследователи от Великобритания съобщиха, че са открили начин чрез ГМО да превърнат доматите в евтин източник на лекарството за Паркинсон, Леводопа. Изследователите вмъкват в тях ген за кодиране на тирозиназа, ензим, който използва тирозин за изграждане на молекули, включително Леводопа. Процедурата повишава нивото на Леводопа, създадено в плодовата част на растението домат. Резултатите сочат за производство на дори по-големи количества от аминокиселината, отколкото чрез модифициране на цялото растение. Учените са успели да създадат 150 mg Леводопа на килограм домати. Британският екип сега се стреми да създаде процес, при който Леводопа може да бъде извлечена от плодовете и пречистена до естествено фармацевтично лекарство. /БГНЕС