Започва строителството на 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“

С решение на Министерския съвет ще стартира реализацията на строителството на 7-ми блок на АЕЦ Козлодуй. Ще бъде капитализирано с 500 млн. лв. допълнително предприятието, което ще отговаря за тази реализация и то ще започне преговорите с фирмите, които трябва да построят 7ми блок. Това заяви премиерът Николай Денков, предаде репортер на БГНЕС.

Кабинетът възложи на министъра на енергетиката Румен Радев да предприеме необходимите действия по прозрачен избор на изпълнител за проектиране, изграждане и въвеждане в експлоатация на новия енергоблок. Окончателният договор с избраната компания и с доставчика на технологията АР1000 трябва да бъде изготвен при условията на фиксирана цена и срок на изпълнение. Кабинетът задължи министъра на енергетиката да организира преговори с финансови институции за осигуряването на необходимите заемни средства.

Срокът, който се предвижда е 2033 г. Със същото решение ще започне подготовката и за 8ми блок на АЕЦ Козлодуй, тъй като планът е двата да вървят успоредно като строителство и в рамките на 2 до 3 г. да бъдат готови и двата блока, които са нужни за енергийната система, добави Денков.

Тяхната обща мощност е 2300 мегавата, с което те значително надхвърлят мощността от 1760 мегавата на затворените 1 до 4 блок на АЕЦ-а. Освен това технологията, която е избрана на тези реактори е уникална в света, тя позволява да се променя два пъти в кратък срок, мощността на реакторите, което е важно за управление на енергийната система. Пожелаваме успех на енергийния министър и неговия екип. Това е едно от най-важните решения, които ще вземем по време на нашия мандат, каза още Денков. /БГНЕС