Започват проверки на гроздобера

„Планираме засилени проверки по време на активната кампания по гроздобер, която започва след края на другата седмица. Инспекциите ще са съвместни от служители на различни институции като Изпълнителната агенция по лозата и виното, Българска агенция по безопасност на храните и Националната агенция по приходите, МВР също ще окаже пълно съдействие“. Това информира заместник-министърът на земеделието Тодор Джиков по време на среща с Националното сдружение на българските лозари. Той уточни, че контролът ще е насочен срещу нерегламентирани търговци и стока без придружаващи окомплектовани документи.

Тема на разговорите бе възможността за разработване на методология за компенсиране на културите при пазарни сътресения. Заместник-министър Джиков коментира, че администрацията ще проучи вариантите за създаването й. Той уточни, че темата е от особено значение имено в година, като тази с висока инфлация, повишаващи се цени за производство и усложнена обстановка от продължаващата война в Украйна.

В рамките на дискусията бизнесът постави въпрос и за регламентирано субсидиране на гроздопроизводството на винени лозя. Аграрният заместник-министър уточни, че предложението ще бъде разгледано и ще се положат максимални усилия, за да се намери решение на този въпрос.

Представителите на бизнеса подчертаха, че за тях е важно отрасълът да бъде включен сред приоритетните и да се работи своевременно за решаването на проблемите пред фермерите от сектора. /БГНЕС