Запрянов: Некомплектоването на личния състав е над 20%, трябват и по-високи заплати

“21,8% е некомплектоването на личния състав, някъде процентите са и по-високи. Нужно е увеличение на заплатите”, заяви служебният военен министър Атанас Запрянов, предаде репортер на БГНЕС.

Запрянов заедно с началника на отбраната адмирал Емил Евтимов взеха участие в ресорната парламентарна комисия по отбрана.

Новият служебен министър на отбраната припомни одобрението на програмата за инвестиции в отбраната до 2032г., което според него им позволява да се ускорят стъпките по модернизацията на въоръжените сили. “Днес се прие състава и комплекта на военновременните формирования, това също бе важно решение за нас”, обясни още Запрянов.

Той изрази обаче притеснение относно некомплектоването на личния състав. “21,8% не разкрива пълната картина, за някои формирования като например гвардейската част тези % са много по-високи. Аз съм обнадежден, че депутатите заявяват подкрепа и ще ни помогнат в този проблем”, подчерта Атанас Запрянов.

Според служебния министър на отбраната обаче ключово е да се реши проблемът с неатрактивността на професията. “Наши анализи показват, че за последните 10 г. два пъти е спаднала конкурентоспособността на военната професия. Един системен администратор, майор на 10 г. служба при нас, получава 2 500 лв. Другаде те ще получават много повече пари, така изтичат средства към частни фирми и армията се окървавява”, смята министърът.

Атанас Запрянов заяви, че са дефинирали 52 проблема, а по всеки има и конкретни мерки, които да бъдат представени в НС.

Председателят на комисията по отбрана Христо Гаджев заяви, че има разбиране между парламентарните групи относно проблемите на армията. “Надявам се да има предложения в следващите дни за решаване на основните проблеми на армията”, каза Гаджев.

На въпрос на БГНЕС колко ще бъдат нужните средства, за да се решат изброените проблеми Гаджев обясни, че анализи се готвят от Министерството на отбраната и МФ. “Ако погледнете доклада за състоянието на въоръжените сили не само за 2023г., но и за предходните, ще забележите лошата тенденция за увеличаване на некомплекта. Нещо, което трябва да бъде прекратено”, смята Гаджев.

Адмирал Емил Евтимов коментира, че задачите и натоварването са се увеличили след множеството кризи и некомплекта пряко влияе.

Служебният министър обясни и, че тази година празникът на армията съвпада с Великденските празници и те дават приоритет за почитане на Бог. “Ще проведем само на 6 май церемония пред паметника на Незнайния воин. Не планираме да правим парад”, добави Атанас Запрянов. /БГНЕС