Запрянов: Когато правителството стане факт, ще говорим за приоритетите на МО

Говорим за една процедура, за един номиниран заместник-министър. Когато стане факт правителството ще говорим за приоритети и на правителството, и на Министерството на отбраната. Нека да изчакаме процедурата, да бъдем коректни съгласно Конституцията и законодателството.

Това заяви Атанас Запрянов, заместник-министър на отбраната в оставка, в отговор на въпроса на БГНЕС какви ще бъдат основните му приоритети като служебен министър на отбраната в кабинета на Димитър Главчев.

"Когато господин президентът издаде съответния акт и той влезе в сила, ще говоря. Сега съм заместник-министър на отбраната", каза Запрянов.

Той коментира пред медиите, че е навътре в системата, участвал е в цялостното отбранително планиране, което върви досега.

"Единственият сектор, който не е бил на моето внимание посредством контрол е секторът на инфраструктурата и договорите за доставки, които бяха на другия колега, така че това е едно направление, с което ще трябва да се запозная, за да имам цялостната картина", отбеляза Запрянов и благодари на номинирания за служебен премиер Димитър Главчев, като подчерта, че това е огромна отговорност.

Докладът за състоянието на отбраната изцяло е завършен, уточни той. "Аз поемам щафетата, ако номинацията мине и съответното законодателно решение, актове на правителството и аз съм вече титуляр министър, ще трябва да защитавам пред Комисията по отбрана и в зала, тъй като и двата документа, които вчера приехме – става въпрос за Програмата за инвестиции и за Доклада за състоянието на отбраната, ще бъдат разглеждани в зала от Народното събрание и там – това е задължение на министъра на отбраната да отговаря и да ги представи на народните представители", обясни той.

Запрянов добави, че в този смисъл Тодор Тагарев е казал, че предава щафетата на следващия министър да ги защитава.

"Ще отговоря на вашия интерес, когато съм в длъжност", обърна се той към медиите и посочи, че министърът в момента се казва Тодор Тагарев.

Запрянов честити и деветата годишнина от акредитацията на Центъра за изследване, изграждане и усъвършенстване на способности на НАТО за управление на кризи и реагиране на бедствия (CMDR COE), която беше отбелязана тържествено. Той коментира, че Центърът е основан с много усилия в сградата, намираща се на столичния бул. "Тотлебен" 34А. "Един от водещите центрове по борба с природни бедствия. Експертизата, която те дават не само за България, а за целия Алианс. Гледаме в перспектива, че има място този Център да се развива. Благодарим на страните, които ни спонсорират и имат изпратени офицери тук. Да са живи и здрави колегите, ще ги попълваме с личен състав. Тук няма толкова дефицит, както на други места", каза още той. /БГНЕС