Запрянов ще поздрави личния състав на Военната академия

Министърът на отбраната Атанас Запрянов ще поздрави личния състав на Военната академия „Г. С. Раковски“ за патронния й празник и 112-ата годишнина от нейното създаване на 12 април. На тържественото събитие ще присъства и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.


Празничният ден ще започне с тържествен ритуал по поднасяне на венци и цветя пред паметника на патрона на академията Георги Стойков Раковски. Началникът на Военната Алма Матер генерал-майор Тодор Дочев ще произнесе приветствено слово. Военнослужещи и цивилни служители ще бъдат наградени за постигнати високи резултати, инициативност и усърдие от името на министъра на отбраната Атанас Запрянов и началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов. Ще бъдат връчени дипломите на придобилите образователна и научна степен „доктор“. В рамките на програмата Катедра „ВВС и ПВО“ ще открие Авиационен учебен център.

На тържествените прояви в академията са поканени още министърът на образованието и науката Галин Цоков, съветникът по сигурността и отбраната на президента Илия Милушев, посланици и военни аташета, акредитирани в България, командири на командвания, военни формирования и структури в Министерството на отбраната и Българската армия, ректори на висши училища, представители на военно-патриотични съюзи и организации, бивши служители, партньори и приятели на Военната академия.

Военната академия „Г. С. Раковски“ е най-старото висше военно училище в България. Създадена е със закон на 1 март 1912 г., приет от 15-ото Народно събрание. Тя има принос както за оформянето на офицерския корпус, така и за изграждането на новата българска държава в духа на европейските ценности.

Днес Военната академия е водеща национална образователна институция с дългогодишни традиции във висшето образование за подготовка и обучение на офицери и студенти в различни магистърски специалности, гражданско-военните отношения, военното изкуство и оперативната съвместимост със съюзническите армии от НАТО. Допринася за изграждането на бъдещите лидери на Република България - военнослужещи и цивилни граждани, способни да управляват Въоръжените сили и останалите елементи от системата за национална сигурност и отбрана.

На 14 април 2024 г. се навършват 203 години от рождението на патрона на академията Георги Раковски, революционер и организатор на националноосвободителното движение. Военната академия носи неговото име с регентски указ от 5 март 1946 г. /БГНЕС