Запрянов: Турция ратифицира Споразумението за разминиране на Черно море

Турция ратифицира тристранното споразумение с България и Румъния за разчистване на мините в Черно море. Не можем да говорим за сигурност в Черно море, докато продължава руската агресия срещу Украйна.


Това заяви служебният министър на отбраната Атанас Запрянов на Втората конференция, посветена на сигурността в Черно море, в рамките на Международната Кримска платформа, предаде репортер на БГНЕС.

Конференцията във Централния военен клуб се организира съвместно от Министерствата на външните работи и на отбраната на Република България и Министерствата на външните работи и на отбраната на Украйна, в партньорство с Центъра за отбранителни стратегии (Украйна).

Запрянов посочи, че ситуацията в Черно море не е спокойна, тъй като в северната му част се водят активни военни действия. Министър заяви, че украинските дронове са принудили руския флот да се изтегли максимално далеч. Това потвърждава, че региона е „театър на война“, обясни министърът.

Той заяви, че морските мини, използвани и от двете страни в конфликта, представляват заплаха за страната (България) и корабоплаването.

Атанас Запрянов тази сутрин е получил информация от турския посланик, че турският парламент е ратифицирал тристранното споразумение с България и Румъния за разчистване на мините в Черно море - (Противоминна военноморска група в Черно море (МСМ Black Sea)).

„Имаме зелена светлина да осъществим на практика изпълнението на споразумението. Досега извършвахме предварителна координация. Вече започва военното планиране“, каза министърът на отбраната.

Целта на сътрудничеството е да се избегнат трагични ситуации, причинени от морски мини. /БГНЕС