Запрян Ванчев: Конкуренцията на турнира е убийствена

11-то поредно издание на международния турнир „Сабята на Етрополски“ събира най-силните млади фехтовачи и конкуренцията е убийствена, заяви Запрян Ванчев, директор на академията-организатор „Васил Етрополски", предаде репортер на БГНЕС.

Ванчев сподели, че конкуренцията на турнира в столицата е убийствена.

Това е 11-то поредно издание на турнира, който в момента е един от двата най-силни в света за кадети до 17 г. заедно с този в Унгария. Участват 28 държави, като всичките най-силни нации са с пълен отбор - 20 момчета и 20 момичета. Конкуренцията е убийствена", каза Запрян Ванчев.

Турнирът се провежда от 15 до 17 ноември в зала „Асикс Арена“ за първа година, тъй като интересът е все по-голям. В събота и неделя кадетите и кадетките ще се състезават индивидуално и отборно, като състезанието отново е кръг от Европейската купа. В столицата пристигат световните сили във фехтовката от Русия, Унгария, САЩ, Румъния, Гърция и Турция, които ще се състезават с пълни отбори от по 40 души. За пръв път ще участват и фехтовачи от Тайван, Латвия, Дания и Египет.

Българското участие е съставено от 15-16 състезатели при момчетата и момичетата. През тази година имаме по-малко кандидати за призови отличия, Тодор Стойчев може би ще успее да се пребори за медалите. Момичетата са по-малки и се обиграват. Засега ще им е трудно сред този елит, който е тук", допълни той.

Патрон на надпреварата ще бъде министърът на младежта и спорта Красен Кралев, който ще връчи в събота и неделя наградите на победителите. Организатори на състезанието са Българска федерация по фехтовка, Фехтовална академия „Васил Етрополски“ и фехтовален клуб „Свечников“.

България има 15-16 състезатели при момчетата и момичетата.

Турнирът е кръг от Европейската купа. Състезанията са осем, а с най-голяма тежест са нашият, този в Унгария и Франция", уточни Ванчев. /БГНЕС