Запушеният нос може да бъде сериозен проблем

Запушването на носа поради есенното застудяване не се възприема от мнозина като проблем и просто се пренебрегва. Защо това не трябва да се прави, разказва отоларингологът в клиника „Град на детството“ Иван Лесков.

Почти всеки човек през есента страда заради рязката смяна на температурите, като това най-често се отразява със запушен нос. В никакъв случай, обаче, не трябва да се надявате, че хремата ще изчезне сама. Ако това неразположение бъде пренебрегнато и оставено без лечение, това може да доведе до усложнения, предупреждава Иван Лесков.

"Ако носът е запушен, тогава, независимо дали ни харесва или не, ще трябва да използваме ксилометазолинови препарати. Ако това не бъде направено, тогава хремата може да се усложни от синузит (възпаление на лигавицата на параназалните синуси), тъй като отокът на носа припокрива синусите ", каза той.

"Първото нещо, от което се нуждаете, е да промиете носа си. Всеки физиологичен разтвор е на ваше разположение. Има много от тях, те са на разположение. Също така спрей или капки, съдържащи ксилометазолин, ще ви помогнат при оток с воднисто отделяне. И ако имате зелен секрет, ще трябва да добавите лекарства с антибиотици “, препоръчва отоларингологът./БГНЕС