Русия забрани чартърите за Турция

От 15 април ще бъде въведена забрана за чартърни полети от Русия до Турция, съобщиха от оперативния щаб за борба с разпространението на коронавирус.

Като официална причина за забраната беше посочена лошата епидемиологична ситуация в страната: през последните дни в Турция се откриват по над 50 хиляди нови случая на коронавирус на ден.

Остават само редовни полети между Москва и Истанбул.

Роспотребнадзор също включи Турция в списъка на страните, които не се препоръчват за посещение от руски граждани. Според портала Tourdom, това решение позволява на туристите, които са платили за пътувания до Турция, да имат право на възстановяване на 100 процента, ако не са съгласни с алтернативите, които туроператорите могат да предложат.

Турция беше затворена за чуждестранни туристи от април до юни 2020 г. През август бяха открити директни полети с Русия.

Според официалната статистика от уебсайта на Световната здравна организация първата вълна на заболеваемост през пролетта на 2020 г. премина спокойно: в Турция се регистрираха около 4 хиляди случая на ден. Увеличение на заболеваемостта се случи в края на ноември - началото на декември: тогава в страната се регистрираха над 30 хиляди случая на ден. Но Турция беше отворена за руски туристи. /БГНЕС