Заради Либия ЕС е изправен пред вътрешни битки

За да разреши гражданската война в Либия, Европейският съюз първо трябва да реши друга порочна, междуособна битка, тази, тази, която се води у дома.

Когато ЕС се изправя пред първия тест за своите "геополитически" амбиции, той попада пред препятствия на вътрешния фронт. Усилията на блока за постигане на стабилност в северноафриканската страна са възпрепятствани от вътрешни разделения относно това как най-добре да се справят с мигрантите и бежанците.

Те включват битка за бъдещето на дясноцентристката Европейска народна партия (ЕНП) - доскоро доминиращата сила в Брюксел - както и неразрешена борба между националните правителства относно преразпределянето на търсещите убежище.

„Не можем да твърдим, че сме„ геополитическа сила“ или „геополитическа комисия“, ако не можем да разрешим проблеми в непосредственото си съседство“, каза на пресконференция през декември шефът на ЕС по външната политика Жозеп Борел.

Либия, един от основните врати за мигрантите, стремящи се към Европа, доскоро беше едно от местата, където разделенията между страните от ЕС бяха в очевидни: Италия подкрепя международно признатото правителство в Триполи, а Франция тихо подкрепя въстаническите сили, нападащи столицата.

Подкрепена от Германия инициатива миналия месец потуши разногласията между Париж и Рим, но досега не постигна почти нищо.

Берлинската конференция „има заслугата да постигне мир между Рим и Париж, вместо да направи реална промяна в управлението на кризата“, заяви Артуро Варвели, анализатор на ситуацията в Либия и старши сътрудник в мозъчния тръст Европейски съвет по външни отношения.

Записаният ангажимент от страна на различните участници в страната - включително Турция, Катар, Русия, Египет, Съединените щати и Обединените арабски емирства - за спазване на оръжейното ембарго на ООН и прекратяване на огъня все още е само на книга и трябва да бъде превърнат в реалност.

"Дълбоко съм разочарован от случващото се в Либия", заяви генералният секретар на САЩ Антониу Гутериш миналата седмица. „Истината е, че ембаргото на Съвета за сигурност [за оръжие] остава нарушавано.“

Междувременно в ЕС усилията за следване на казаното на Берлинската конференция чрез възраждане на операция „София“, военноморската мисия на блока в централното Средиземноморие, се превърна в разправия за това какво точно трябва да включва мисията.

Откакто мисията беше лишена от военноморските си активи през март миналата година, под натиска на тогавашния италиански министър на вътрешните работи Матео Салвини, операция „София“ не успява да изпълни ефективно своя мандат за прилагане на оръжейното ембаргото на ООНСАЩ в оръжие.

През седмиците след Берлинската конференция дипломатите от ЕС не успяха да се споразумеят да възстановят военноморските сили на операция „София“, като се съгласиха само за подобряване на въздушното и сателитно наблюдение.

Този път препятствието не е Рим, а Виена, където амбициозният млад австрийски канцлер Себастиан Курц повтаря някои от аргументите на Салвини срещу мисията.

В неотдавнашно интервю Курц каза, че военноморските активи в Средиземноморието са послужили като така наречения придърпващ фактор, който насърчава мигрантите да рискуват опасното преминаване, вярвайки, че със „София“ ще бъде по-безопасно. Наличието на кораби на ЕС би било „билет за Европа за хиляди нелегални мигранти“, каза Курц.

Като се има предвид, че промените в операция „София” изискват единодушното съгласие на националните правителства на ЕС, ветото от Виена остави морската мисия без никакви военноморски кораби.

„Въвлечени сме в битка за бъдещето на ЕНП“, оплака се дипломат от ЕС.

Борбата за миграцията се разпростира и извън ЕНП, тъй като националните правителства продължават да не са съгласни какво трябва да се направи с мигрантите, които са спасени в морето.

Курц – хардлайнер по въпроса за миграцията - се смята за претендент за фактическото ръководство на ЕНП. С наближаването на края на ерата на Ангела Меркел партията е в спор дали да продължи относително меката линия към миграцията на германския канцлер. Подозрението на много дипломати от ЕС е, че операция „София“ е заложник в тази битка.

Дипломатите казват, че не са успели да се споразумеят по въпроса. Те посочват факта, че Комисията е на път да представи ново предложение за преразпределение на търсещите убежище, но отбелязват, че всеки опит за намиране на общ подход след миграционната криза през 2015 г. се проваля.

Очаква се външните министри на ЕС отново да повдигнат въпроса за операция „София“ на следващата си среща в понеделник, но малцина очакват пробив по отношение на гражданската война в Либия.

Това е малко вероятно да стане, докато европейските битки по въпроса за миграцията остават неуредени. И „така или иначе, само лидерите на ЕС могат да вземат тези решения“, каза един от висшите дипломати./БГНЕС

………………

Джакопо Баригаци, „Политико“.

Тагове: