Заради мерки за сигурност ВИП гостите на погребението на кралицата ще пътуват с автобуси

Държавното погребение на Елизабет II включва най-голямата операция по сигурността, която британската столица някога е виждала и предвижда някои от ВИП гостите да пътуват с автобуси.

Световни лидери, сред които американският президент Джо Байдън и френският Еманюел Макрон, пристигнаха в британската столица, за да изразят почитта си към покойния британски монарх в неделя, докато страната се подготвяше да се сбогува с държавния си глава в продължение на седем десетилетия.

Повечето лидери кацнаха в лондон през уикенда преди кралското погребение днес, което ще се състои в Уестминстърското абатство в 11 ч. местно време, а по-късно следобед ще бъде отслужен молебен.

Използвайки ускорената ВИП алея, някои от събралите се присъединиха към гражданите в Уестминстър Хол, за да отдадат почит на кралицата.

Байдън беше аплодиран, когато той и съпругата му Джил пристигнаха в сградата на парламента с президентски автомобил. Президентът на САЩ се подписа в официалната съболезнователна книга за покойния монарх в Ланкастър Хаус и отдаде почит на човека, чиято загуба според него "оставя огромна дупка" и който му напомня за собствената му майка.

Еманюел Макрон беше забелязан да напуска пеша сградата на парламента заедно със съпругата си, а френският президент заяви пред репортери, че е в Лондон, за да "сподели болката на британците".

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, председателят на Европейския съвет Шарл Мишел и Олена Зеленска, съпругата на украинския президент Володимир Зеленски, бяха сред тези, които посетиха Уестминстър Хол, за да отдадат почит пред ковчега на кралицата. В неделя вечерта лидерите и високопоставените лица, сред които Байдън и първата дама, участваха в прием, организиран от новия крал Чарлз III.

Очаква се погребението на единствения монарх, когото повечето британци познават, да блокира движението в централната част на Лондон и да включва най-голямата операция по сигурността, която столицата на Обединеното кралство някога е виждала.

Лиз Тръс, която е министър-председател Великобритания от по-малко от две седмици, се срещна с краля в Бъкингамския дворец и е предвидено да отбележи национален "момент на размисъл" за кралицата пред Даунинг стрийт № 10.

При всички топли думи от страна на гостуващите високопоставени лица, в понеделник в Уестминстърското абатство ще има някои забележителни отсъствия.

Престолонаследникът на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман, известен още като MBS, вече не се очаква да присъства на погребението в Уестминстърското абатство, съобщиха източници от външното министерство пред Ройтерс в неделя. Очаква се вместо това Рияд да бъде представен от принц Турки бин Мохамед ал Сауд. Отправянето на покана към Бин Салман беше спорно след убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги в саудитското консулство в Истанбул през 2018 г. Руският президент Владимир Путин също не е поканен.

Британските организатори също преживяха мини-дипломатически скандал заради логистиката с придвижването на редица световни лидери за събитието в центъра на столицата на Обединеното кралство.

Британското външно министерство се сблъска с отпор, след като в указания до чуждестранните посолства, получени от POLITICO, се посочва, че лидерите "ще бъдат задължени" да оставят личните си автомобили на място в Западен Лондон и вместо това да пристигнат на погребението с общи автобуси, като се съобразят с ограниченията за сигурността.

Миналата седмица се появиха съобщения, че някои членове на кралски семейства от Близкия изток и Северна Африка вероятно няма да пътуват до Лондон заради въпросното разпореждане. Кувейтски служител заяви пред Guardian: "Ако кралят дойде в нашата страна, няма да го качим в автобус. Да очакваме, че всички приятели на крал Чарлз III ще се съберат като ученици в автобус, за да отидат на погребението, не е началото, което очаквахме”. По-късно Даунинг стрийт заяви, че президентът на САЩ Байдън няма да пътува с автобус до Уестминстърското абатство - решение, който предизвика гнева на някои ръководители на нации, искащи същото отношение.

Въпреки това други световни лидери бяха по-спокойни. Министър-председателят на Нова Зеландия Джасинда Ардерн, че предложението "просто има добър смисъл".

"Не мисля, че /пътуването с/ автобус заслужава толкова много шум", каза тя пред Би Би Си. /БГНЕС, Политико

Лондон / Великобритания