Заради пожарите затварят АМ „Марица“ в Хасковско, военни вертолети изливат тонове вода

Продължава борбата с пожарите в страната. В гасенето на пламъците участват огнеборци, военни вертолети и много доброволци.

Трети ден хеликоптер Ми-17 от 24-а авиобаза – Крумово участва в гасенето на големия горски пожар в землището на панагюрските села Елшица и Левски. Остава в сила и бедственото положение в Хасковско заради дата пожара на териториите на общините Харманли и Любимец.

Днес се очаква да бъде ограничено движението по магистрала „Марица“, за да се избегнат пътни инциденти, защото пожарът от Доситеево и Ерусалимово слиза надолу. Това обяви пред БНР тази сутрин областният управител Минко Ангелов.

В района горят два пожара - единият пожар е на територията на Бисер-Белица-Черна могила, а другият – Доситеево, Йерусалимово и Изворово. Изгорели са необитаеми къщи. Опасност за населението няма. Щетите тепърва ще бъдат оценявани.

Общините Харманли, Любимец и Свиленград също очакват военен хеликоптер и военнослужещи от Сухопътните войски.

Пожарите в Момково и Вълче поле са овладени.

Предполага се, че единият пожар, около Бисер-Белица-Черна могила, е възникнал край влаковата линия и се дължи на повреда в някой от влаковете.

Междувременно модул от 20 военнослужещи с 5 автомобила от Втора механизирана бригада – Стара Загора от състава на Сухопътните войски подпомагат действията на пожарникарите за гасене на огъня в землището на старозагорското село Пъстрово. /БГНЕС