Зарков: Кризата в момента е голям шанс; Славов: Чест е да поема функциите от вас

“Поемате министерството в много тежък период има две процедури по главния прокурор, заместник - главният прокурор е под охрана, ВСС е с изтекъл мандат, но цялата тази криза е голям шанс. Ние направихме необратимо разглобяването на една система”. Това заяви вече бившият министър на правосъдието Крум Зарков, предаде репортер на БГНЕС.


“На вас ви принадлежи да изградите нова система и аз съм сигурен във вашия успех”, каза още Зарков.

“За мен е чест, че поемам функциите именно от министър Зарков. Ние сме водили заедно битки, и слава Богу, вече сме спечелили няколко от тях”, каза на своя страна министърът на правосъдието Атанас Славов.

“Беше приет в парламента законопроекта за наказателно разследване на главния прокурор, внесен от Зарков, започна процесът с освобождаването на Гешев, нещо което многократно поставяхме на дневния ред на обществото”, подчерта още Атанас Славов. “Нашата цел е да има добро управление, което защитава правовата държава, което спазва законите в страната, затова е и много важно, това което правим днес - то е приемственост в политики, в кауза, в законопроекти”, поясни още новият правосъден министър.

“Конституционната реформа е въпрос за обществения договор, това означава, че всички основни политически сили трябва да са част от този процес. Видяхме, че именно така беше поставен въпросът - Конституцията се изменя с гласовете на всички”, заяви Славов. “Колкото до номинацията на Пеевски - предстои да видим как ще приеме тази номинация. За мен са важни гласовете в края на този процес за каузата, която ние отстояваме за независим съд и отчет на прокуратурата”, каза още Славов. “Този път процесите ще се случат така както българските граждани очакват”, поясни още новият правосъден министър.

“Всички очакваме Иван Гешев да бъде отстранен от длъжността главен прокурор”, каза още Славов. Той е частично готов с екипа си и ще покани част от заместник - министрите на Зарков - Ковачева и Дечев, да продължат работата си с него. “По този начин може да се види, че има приемственост”, поясни още Славов. Той обясни, че условието му да заеме поста, е да бъде извършена конституционна реформа в рамките на следващите месеци. /БГНЕС