Зарков за проверката на Европрокуратурата: ТЕЦ-овете са проверявани от институциите ни, но не е направено нищо

ТЕЦ-овете и тяхната дейност са били обект на внимание на българските институции. Защо не са направили нищо, ако има злоупотреби, е резонен въпрос. Това коментира служебният правосъден министър Крум Зарков пред Нова тв относно проверките на Европрокуратурата в ТЕЦ-ове у нас.„Има злоупотреба с европейски средства, в случая става дума за пазара за парникови емисии, който е една от ключовите климатични политики на Европа. Ако някой се е опитвал да спести от него, сега Европрокуратурата действа”.

„Това, което прави Европейската прокуратура, доколкото съм запознат, е да изследва в детайли сигнали за измама на определени ТЕЦ-ове. Не става дума за политиката, енергетиката, като такава. Става дума за борба с измама и за незаконно обогатяване”, поясни Зарков.

Той говори и по темата за българските прокурори, делегирани към Европейската прокуратура. „Изборът на български европейски делигирани прокурори не върви особено гладко, но ще работя за това. Трябваше да има квота от 15 прокурори, запълниха се 9 места, тръгнаха си трима”, коментира Зарков. Той уточни, че е в контакт с европейския главен прокурор по въпроса.

Министърът на правосъдието коментира и друг важен закон - този за личния фалит.

„Нуждаем се от този закон, тъй като много български граждани са потънали в дългове. Това е закон, който подпомага и дава втори шанс на добросъвестните длъжници. Те не се взимали кредити, без да мислят. Всеки може да попадне в затруднение. Законопроектът е на обществено обсъждане", уточни Крум Зарков.

На въпрос ще има ли редовно правителство, той заяви: "България има нужда от работещ парламент. На мен ми се иска да се състави кабинет”./БГНЕС