Защо европейските държави прекратяват ваксинирането с „AstraZeneca“, а СЗО я препоръчва

Германия, Франция, Италия, Испания и други европейски държави прекратиха употребата на ваксината на „AstraZeneca“ , въпреки препоръките на СЗО да продължи използването й, съобщава Би Би Си.

Световната здравна организация (СЗО) настоява, че няма доказателства, свързващи тази ваксина с появата на кръвни тромби, поради което няколко европейски държави решиха да спрат приложението ѝ.

Експертите на СЗО за безопасност на ваксините се събират във вторник, за да анализират този случай.

Европейската агенция по лекарствата (EMA) също ще разгледа случаите и се очаква да издаде своите заключения в четвъртък. Те също така са съгласни със СЗО, че разработената във Великобритания ваксина трябва да продължи да се използва.

Приблизително 17 милиона души в Великобритания и ЕС вече са получили една доза от ваксината и по-малко от 40 случая на тромби са докладвани към миналата седмица, според данните на „AstraZeneca“.

Експертите обаче казват, че броят им не е по-голям от случаите, съобщени в общата популация.

Германското министерство на здравеопазването обяви в понеделник, че незабавно спира да прилага ваксината на „AstraZeneca“ като по този начин следва инструкциите на института „Пол Ерлих“, държавния орган по ваксините в страната.

"Това се дължи на информацията за случаите на церебрална тромбоза, свързани с ваксинацията с „AstraZeneca," каза здравният министър Йенс Шпан.

Министърът заяви, че решението "не е политическо". "Всички сме наясно с последиците от това решение и не го приемаме с лека ръка", добави той.

Малко след това френският президент Еманюел Макрон заяви, че неговата страна също преустановява употребата на ваксината, докато правилата на ЕМА не бъдат приети.

„Имаме много просто ръководство: науката и компетентните здравни органи ни информират и действат като част от европейска стратегия“, каза Макрон.

Същото решение беше взето от Италия и Испания, в допълнение към предишното от Холандия, Ирландия, Дания, Норвегия, България, Исландия и Словения. Извън Европа, Демократична република Конго и Индонезия отложиха началото на ваксинацията с тази марка. Други страни, като Канада, ще продължат да го използват.

Говорителят на СЗО Кристиан Линдмайер заяви, че разследват докладите.

"Веднага след като за СЗО стане ясна цялостната картина на тези събития, заключенията и всякакви малко вероятни промени в настоящите препоръки, ние ще го съобщим на обществеността", каза той.

"Към днешна дата няма доказателства, че инцидентите са причинени от ваксината и е важно кампанията за ваксиниране да продължи да спасява животи и да предотвратява най-тежките случаи на заболяване".

ЕМА, която провежда собствено разследване на инцидентите, заяви, че ваксината може да продължи да се използва.

Британският регулаторен орган също заяви, че доказателствата "не предполагат", че инжекцията причинява съсиреци и призовава населението да бъде ваксинирано, когато бъде подканено да го направи.

Професор Андрю Полард, директор на групата за ваксини в Оксфордския университет, която е разработила ваксината, казва пред Би Би Си, че има "много сериозни доказателства, че няма повишен риск от съсиреци във Великобритания, където има повече дози от тази ваксина в Европа".

Мишел Робъртс, редактор на Би Би Си Health : "Временното спиране на употребата на ваксината „AstraZeneca“ не е защото не е безопасна, а защото печели време за експерти, за да разследват защо малък брой хора, които наскоро са я получили, са развили кръвни съсиреци"

Когато заболяването се появи малко след ваксинацията, е правилно да се попита дали има нещо общо с него или не. Няма обаче доказателства, че ваксината е свързана или е пряка причина.

Във Великобритания повече от 11 милиона души вече са получили поне една доза „AstraZeneca“ и няма признаци на излишни смъртни случаи или съсиреци. Европейският регулатор също подкрепя ваксината, като казва, че ползите от нея се виждат.

Какво казва AstraZeneca?

Фармацевтичната компания настоява, че няма доказателства за повишен риск от образуване на кръвни тромби от ваксината.

От компанията твърдят, че в ЕС и Великобритания има 15 случая на остра тромбоза - съсирек във вената и 22 на белодробна емболия - съсирек, който попада в белите дробове, сред милионите ваксинирани.

„Естеството на пандемията води до повишено внимание към отделните случаи и като докладваме за тези случаи, ние надхвърляме обичайните стандарти за наблюдение на одобрени лекарства, за да осигурим обществената безопасност на всички“, каза Ан Тейлър, главен лекар на компанията.

Има ли Европа проблем с ваксината?

Това не е първият път, в който европейските държави се отнасят с недоверие към ваксината „AstraZeneca“.

Първоначално не се препоръчваше употребата й за лица над 65 години. Тогава президентът Макрон заяви, че в тези случаи тя е „практически неефективна“.

Това решение беше отменено, тъй като нямаше доказателства за противопоказания на използването при лица над 65 години.

Германия и Франция разполагат с доставки на ваксината, които могат да бъдат загубени, тъй като и двете са използвали по-малко от половината от дозите „AstraZeneca“, получени досега. Това ги прави по-зависими от ваксината на „Pfizer“.

И това може да има смъртоносни последици. Франция, Германия и други големи европейски държави имат висок процент на инфекция и са изправени пред възможността нещата да се влошат, преди да се подобрят, пише Ник Тригъл, кореспондентът на Би Би Си Health.

Появата на странични ефекти е често срещано явление и е знак, че имунната система реагира добре.

Защо смелото решение може да бъде най-доброто

Великобритания игнорира съмненията относно употребата на ваксини при хора над 65 години.

Те са възникнали от самите клинични изпитвания, където младите хора са били привилегировани. Скоро Великобритания съобщи за "зрелищни" резултати за намаляване на нивата на тежко заболяване при хора над 80-годишна възраст.

Това накара страната да препоръча разделянето на двете дози до три месеца, което по принцип противоречи на изпитанията.

Но тъй като е известно, че при двудозовите ваксини най-добрата защита се дава от първата, Великобритания, която в началото на годината имаше висок ръст на случаите, реши да увеличи максимално броя на първите дози, за да защити повече хора.

Професор Дейвид Шпигелхалтер, експерт от университета в Кеймбридж, казва, че това показва, че понякога трябва да надхвърлите принципа на предпазливостта и да бъдете смели в процеса на вземане на решения.

"Вниманието благоприятства бездействието като начин за намаляване на риска. Но проблемът е, че това не са нормални времена и бездействието може да бъде по-рисковано от действието", казва той.

"Понякога може да е болезнено да се изчака сигурността. Не ваксинирането на хора ще струва животи". / БГНЕС

Категории:

Тагове: