Защо Кавказ е толкова важен за Путин и Русия?

Понастоящем Русия е съсредоточена върху западния си фронт, в Украйна и съседните страни. Съществува обаче и друг фронт, който засяга Русия: южната ѝ граница, която минава покрай и през Кавказките планини. На юг от планинския масив се намират Армения, Азербайджан и Грузия.

Кавказ защитава стратегически район на Русия. Територията на северозапад от планините води до Азовско море и украинската граница край Донбас, която през годините е била силно оспорвана. На североизток се намира река Волга и историческият град Сталинград, който сега се нарича Волгоград. Земята на север от планините е равна, а от Астрахан до Крим са около 885 км. Нападение срещу Русия от юг би имало решаващ ефект върху способността на страната да продължи войната в Украйна и в дългосрочен план би могло да прекъсне критични реки като Волга и Дон. Ето защо защитата на Кавказ от проникване на всяка враждебна сила е жизненоважна.

За Русия е наложително да проникне в Северен Кавказ. Той е почти толкова важен, колкото и Украйна. От средата на 90-те до 2000 г. Русия и Чечения водят интензивна война, която е елемент от възхода на Владимир Путин. Победата на Русия помогна да се оформи мисленето на държавният и́ глава за граничните райони.

Неотдавна Азербайджан изпрати войски, за да окупира район между себе си и Армения. Армения е сравнително бедна страна, докато Азербайджан е богат на петрол. Двете държави са враждебни една към друга от момента на обявяване на независимостта си, като напрежението е съсредоточено върху Нагорни Карабах - малък регион с етническо арменско население, но официално част от Азербайджан. Стратегическите интереси са неясни, но политическият спор е интензивен.

В исторически план Русия е подкрепяла Армения, дори когато се е опитвала да посредничи. Това се промени. Американците навлязоха в региона - първо като подкрепиха Грузия, а след това като поддържаха внимателни отношения с Азербайджан, но винаги запазвайки дистанция от Армения. Преди няколко години обаче беше избрано ново арменско правителство, което се отнасяше предпазливо към руснаците. В хода на войната в Украйна САЩ решиха да влязат в много по-тесни отношения с Ереван, който възприе американците като противовес на Азербайджан. Но след като Русия вече не представляваше заплаха, а Съединените щати нямаха достатъчно военна сила в региона, Азербайджан окупира Нагорни Карабах.

Това не променя реалността на място, но показва, че се очертава ниво на напрежение и дори конфликт. Руснаците разполагат със значителни мироопазващи сили в региона, които все още не предприемат действия, но вероятно биха могли да действат срещу Армения или, с подкрепления, да подновят войната в Грузия. Армения няма друг избор, освен да преговаря за споразумение с руснаците или да се обърне към американците. Нито един от двата избора не би я успокоил.

Вашингтон иска да продължат да притежава някакъв потенциал в района, за да заплашва с проникване в Северен Кавказ, което би било опасна и малко вероятна маневра. Руснаците не отхвърлят готовността на американците да направят опасното и малко вероятното. В Украйна бушува война и САЩ биха могли да използват още една карта в преговорите с руснаците. На хартия това е отлична идея, но в действителност е доста налудничава. Така че въпросът сега е дали Грузия е готова да се сближи със САЩ в замяна на военна помощ и дали Азербайджан е готов по същата причина. Но тъй като Баку и Москва изглеждат внезапно свързани, това няма как да се случи. Изглежда, че Русия е подсигурила Кавказ и е превърнала малко вероятното в немислимо./БГНЕС

-----------------------------------------------------

Джордж Фридман, „Geopolitical futures”