Защо Путин толкова иска Мариупол?

За Москва превземането на индустриалния пристанищен град има и стратегическо, и символично значение.

От три седмици град Мариупол е под обсадата на руските сили. Между 100 000 и 200 000 души остават в капан в града, който продължава да бъде подложен на непрестанни бомбардировки.

Местните власти твърдят, че 80% от инфраструктурата на града е разрушена, а част от нея е непоправима. Градът е останал без вода, електричество и отопление и е невъзможно да се преброят труповете. Тази седмица Украйна отхвърли ултиматума на Русия да предаде Мариупол.

"Мариупол има практическо и символично значение за Русия", разказа Андрий Яницки, ръководител на Центъра за икономическа журналистика към Киевското училище по икономика.

"Той е голям пристанищен град и база на украинските въоръжени сили. Така че ако руснаците искат да имат сухопътен коридор [от Донбас] към Крим, те трябва да контролират града".

По-малко от 30 км. делят Мариупол от контролираните от Русия сепаратистки територии в Донбас.

Мариупол е металургичен център за производство на желязо и стомана, тежко машиностроене и ремонт на кораби. В Мариупол са разположени най-големите стоманодобивни заводи в Украйна, собственост на водещата металургична група в страната - Метинвест. Един от тях, "Азовстал", беше сериозно повреден от руски обстрел тази седмица.

Яницки заяви, че руската армия е взела на прицел не само гражданската, но и икономическата инфраструктура, с цел да нанесе възможно най-големи щети.

В Мариупол се намира и най-голямото търговско пристанище в Азовско море, от което Украйна изнася зърно, желязо и стомана, както и тежки машини. През 2021 г. основните дестинации на украинския износ от пристанището в Мариупол бяха европейски и близкоизточни държави като Италия, Ливан и Турция.

След анексирането на Крим Русия построи мост, свързващ полуострова с континенталната ѝ част и едностранно наложи ограничения за корабите, преминаващи през Керченския проток.

Мариупол не само се намира на територията, за която претендира т.нар. Донецка народна република - област, призната от Русия преди пълномащабната инвазия, но е и част от визията на Владимир Путин за "Новорусия" - територия, простираща се в Източна и Южна Украйна покрай бреговете на Черно море, която се разглежда от Путин като "исторически руски земи".

Превземането на Мариупол би било и огромна победа за кремълската пропаганда, която представя Украйна като управлявана от нацисти, а войната - като "денацификация". Градът някога е бил база на батальон "Азов" - бивша паравоенна част с корени в крайно десни и неонацистки групировки. Въпреки че те съставляват най-малката част от националната гвардия на Украйна, руската пропаганда твърди, че бойците от "Азов" са отговорни за убийствата на цивилни и разрушенията в Мариупол. /БГНЕС