Засилени мерки за сигурност заради 20-ия по ред протест на „жълтите жилетки“

Засилени мерки за сигурност във Франция, където днес се очаква да се проведе 20-ият по ред протест на движението „жълти жилетки“, съобщава Радио Франс Интернасионал.

Полицията изпрати допълнителни подразделения, които да охраняват ключови места не само в Париж, но и в големите френски градове, където се очаква да се съберат демонстрантите, въпреки забраната за провеждането на демонстрациите. Мярката беше предприета след масовите изблици на насилие и мародерствата при предишните протести.

За втори пореден уикенд властите забраниха достъпа на протестиращи до емблематичния булевард „Шанз Елизе“, както и в район на президентския дворец и сградата на парламента.

Кметът на Бордо посъветва собствениците да барикадират прозорците на магазините си, а гражданите бяха призовани да останат по домовете си. В Авиньон властите затвориха района около централната жп гара и забраниха масовите събирания.

Няколко френски града станаха обект на сблъсъци и разрушения по време на продължаващите от ноември миналата година протести, които привлякоха хиляди поддръжници. Преди две седмици демонстранти опустошиха луксозни бутици и известния ресторант „Фуке“ на парижката „Шанз Елизе“, което предизвика масова вълна от недоволство в цяла Франция. Миналата събота протестите преминаха изключително мирно и бяха концентрирани около базиликата „Сакре кьор“ (Свято сърце) в парижкия квартал Монмартър. / БГНЕС