Застреляха Алексей Петров

Известният бизнесмен Алексей Петров е бил убит, предаде репортер на БГНЕС.

Убийството на Алексей Петров е извършено в столичния квартал "Драгалевци". Това е станало, докато той се е разхождал заедно с дама в района на лифта.
Петров е бил с обичайната си охрана от трима души. Стрелбата е станала в гориста местност в близост до пътеката, където се е разхождал често. Алексей Петров се е движил пеша по маршрута. В момента се прави оглед, установява се вида на оръжието, броя на изстрелите, и др.
Сформиран е оперативен щаб, който работи по разпределението на задачите за разследване на тежкото криминално престъпление, извършено в гориста местност над столичния квартал „Драгалевци“ – съобщи на брифинг главният секретар на МВР главен комисар Петър Тодоров. Полицейските служители са ангажирани с процесуално-следствени действия, събиране на доказателства, заградителни мероприятия и работа по установяването на евентуалния извършител. Огледът продължава. На място са директорите на ГДНП главен комисар Атанас Илков и на СДВР старши комисар Любомир Николов.
Досъдебното производство се ръководи от Софийска градска прокуратура – уточни административният й ръководител Илиана Кирилова.
Сигналът за стрелбата е подаден в 12.20 часа. Пътят за хижа „Алеко“ в района на „Драгалевци“ е блокиран от полицията, която разширява периметъра на оглед. Образували са се задръствания.
Блокирани са всички квартали в полите на Витоша. Пропускат се само хора, които живеят там. Полицаите спират всеки един автомобил за щателна проверка.
На изходите на София има засилено полицейско присъствие.
Последното си интервю Алексей Петров даде за агенция БГНЕС на 22 юли.

"Пирогов": Простреляната жена е в операционна

Жената, която е простреляна, докато се е разхождала с Алексей Петров, е жива, а не е починала от раните си, както беше първоначалната информация.
Състоянието на жената е като на пациент, който е с огнестрелна рана - счупена ръка в следствие на огнестрелната рана. Има рана в областта на гръдния кош. Направена е оценка на състоянието на жената в шокова зала, не е много добро. В момента е качена в операционна зала. Два екипа оперират ръката и травматология ще влязат да оперират.
Това заяви изпълнителният директор на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" д-р Валентин Димитров, предаде репортер на БГНЕС.
“В такава ситуация винаги има опасност за живота й, но ние не сме Господ, правим каквото трябва”, добави Димитров. Той уточни, че огнестрелната рана е предмишницата на ръката й.
“В началото е била контактна. В момента е интубирана под упойна, какво ще бъде предстои да видим. Предстоят две операции”, уточни той.
Към момента жената се води неизвестна, за да уведомим близките й, трябва да установим личността й. Жената е на видима възраст на около 47-48 години, допълни директорът на болничното заведение.

"Лев Инс" призоваха институциите да разкрият варварското убийство на Алексей Петров

С прискърбие ви съобщаваме, че днес загубихме нашия колега, баща и добър приятел - съоснователя на застрахователна компания "Лев Инс" АД, Алексей Петров. Това съобщиха от застрахователната компания.
"В този толкова тежък момент за семейството и за екипа на компанията ще помолим за уединение, разбиране и търпение от страна на медиите. Вярваме, че институциите ще изпълнят отговорно и безпристрастно своите задължения по разкриването на този безскрупулен и варварски акт на отнемане на живот", заявяват от "Лев Инс".
Екипът на компанията поднася своите най-искрени съболезнования на семейството на Алексей Петров.

ССИ скърби за доц. Алексей Петров

България загуби ярък визионер, ръководен от грижата за българския бизнес. Инвестицията в младите хора, тяхното образование, кариерно развитие и благоденствие в Родината бе лична кауза на доц. Алексей Петров.
Академичната му дейност ще остане дълго в паметта на студентите му в ПУ “Паисий Хилендарски”.
Националната сигурност и борбата с корупцията бяха мисията на доц.Петров, която той неуморно защитаваше.
ССИ беше в сърцето му, а той е и винаги ще остане сърцето на ССИ. Делото му няма да бъде забравено. Ще продължим мисията и битките му неуморно, както го правеше той.
Управителният съвет и целият екип на Съюза за стопанска инициатива изказват своите най-искрени съболезнования на семейството и близките на доц. Алексей Петров - изпълнителен директор на ССИ.

Първи реакции

Абсолютно неприемливо е през 2023 г. в България да има показни убийства. Това написа съпредседателят на ПП Кирил Петков в профила си във фейсбук. „Нито е приемливо чуждите служби за сигурност да откриват българи - руски шпиони в Обединеното Кралство, докато ние научаваме за пореден път от медиите. Нито безучастно да слушаме за поредните ужасяващи хроники за убийства и насилие. Всичко това говори за нуждата от спешна реформа в сектор сигурност. Службите трябва да започнат да работят ефективно. Националната сигурност не може да остане само като заглавие на една от тях, а да бъде основна задача и приоритет. Време е за спешни и дълбоки реформи. Ще работим заедно с правителството да постигнем истински и бързи резултати. Още през септември ПП-ДБ ще внесем отново законопроектите за подобряване на работата на българските служби за сигурност и освобождаването им от чужди зависимости", пише още Петков.
"Почивайте в мир, г-н Президент! Благодарим Ви за всичко, което направихте за нас! Ще се опитаме да помним, съхраним и продължим всичко, започнато от Вас". Това написа в профила си златната олимпийска медалистка по карате Ивет Горанова. Алексей Петров беше президент на Националната и Балканската федерация по карате.

Кой е Алексей Петров?

Алексей Петров е роден на 23 април 1962 година в Бабинци, Тетевенско. Завършва милиционерското средно училище в Пазарджик през 1981 г. Работи 8 г. в силите за сигурност и в силите за антитероризъм до началото на 1990-те години.
На 15 август 2002 г. е извършен неуспешен атентат срещу него.
През 2009 г. е обявен от тогавашния вътрешен министър Румен Петков за дългогодишен секретен сътрудник на контраразузнаването, после и на ДАНС.
На 10 февруари 2010 г. е задържан и обвинен за лидер на престъпната група „Октопод“, занимавала се с рекет и изнудване. През октомври същата година е пуснат под домашен арест, а обвиненията са намалени до рекет и изнудване срещу 2 лица от 1998 и 2000 г.
През февруари 2014 г. специализираният съд взема решение за прекратяване на разследването по т. нар. „Голям Октопод“. Четири години след провеждането на операцията, прокуратурата не успява да събере необходимите доказателства, така че да бъдат повдигнати обвинения и делото да влезе в съда.
На 29 октомври 2015 г. отново е извършен неуспешен атентат с гранатомет срещу него. На 13 ноември с. г. Алексей Петров обявява награда от 100 хиляди долара за информацията кой стои зад атентата срещу него. Пред медиите Петров показва голям лист с написан телефонен номер в чужбина и имейл, на който ще очаква информация за атентаторите. Алексей Петров заявява, че е започнал собствено разследване, в което ще бъдат включени и чуждестранни експерти и допълва: „Да се бори с тероризма може единствено държавата, да бъде победен – зависи от обществото“.
През юли 2021 г. е окончателно оправдан по делото „Октопод“.
Прякорът на Алексей Петров е "Тракторът", защото никога не е отстъпвал назад.

Очаквайте още подробности. /БГНЕС