Затлъстяването при децата е форма на малтретиране

Затлъстяването при децата трябва да се третира като форма на малтретиране, твърди известен фитнес инструктор.

Евтината нездравословна храна и непрекъснатото гледане на детския канал на YouTube са създали епидемия от затлъстели деца, твърди треньорът Ник Мичъл.

Собственикът на фитнес и бивш общински съветник, който лично обучава холивудския актьор Глен Пауъл за ролята му заедно с Том Круз в хитовия хит „Топ Гън: Маверик“, казва, че детското затлъстяване е „като гледане на автомобилна катастрофа на забавен каданс“.

„Това е изключително сложна тема, но моето мнение е, че трябва да имаме нулева толерантност към детското затлъстяване. Гледам на детското затлъстяване като на версия на малтретиране на деца", казва Мичъл.

Около 40 процента от децата на възраст между 10 и 11 години във Великобритания ще бъдат със затлъстяване или с наднормено тегло до 2030 г., ако тенденциите в детското затлъстяване продължат със сегашния си темп. Около една четвърт от децата на възраст между четири и пет години ще са с наднормено тегло или затлъстяване до 2030 г.

Евтината нездравословна храна и децата, прекарващи часове в гледане на екрани на устройства, вместо да играят навън, създадоха „перфектна буря“, която им дава „най-лошия възможен старт в живота“, твърди той. Мичъл призовава правителството да обмисли субсидии за по-здравословна храна, по-високи данъци върху нездравословната храна и реформа на физическото възпитание в училищата. /БГНЕС