"Затварянето" на правителството на САЩ все по-близо след неуспешен законопроект

Камарата на представителите, ръководена от републиканците, не успя да одобри законопроект за 30-дневно временно финансиране, докато наближава т.нар. "затваряне на правителството", съобщи Си Ен Ен.


Всички демократи и 21 републиканци гласуваха против мярката, която би съкратила повечето местни програми с 30%. Не е ясно какво ще направят след това депутатите от Камарата. Сенатът с мнозинство от демократите обмисля отделен законопроект за запазване на правителството отворено, който председателят на Камарата Кевин Маккарти каза, че то ще бъде отхвърлено. Правителството ще "затвори", ако законодателите не предприемат спешни действия.

Говорителят Кевин Маккарти е казал на републиканците, че няма много възможности за избягване на спиране на работата на правителството на закрита конференция, съобщават анонимни източници.

Също така по време на срещата ръководството на републиканците в Камарата на представителите е предложило членовете да останат на сесия през следващите две седмици, за да гласуват повече законопроекти за бюджетни кредити по отделни предмети, според множество депутати в залата. Този план няма да помогне за предотвратяване на затварянето на правителството този уикенд.

Републиканците се надяват, че предложената от ръководството промяна в графика ще убеди някои въздържатели да подкрепят опция за краткосрочно държавно финансиране междувременно.

Някои републикански сенатори изглежда се оттеглиха от двупартийно споразумение за избягване на спиране на работата на правителството, настоявайки или за увеличаване на финансирането на граничната сигурност, или за премахване на милиарди долари спешна помощ за Украйна. /БГНЕС