Затвор от 6 месеца до 5 години грози Милорад Додик

Лидерът на босненските сърби Милорад Додик не се произнесе днес пред Съда на Босна и Херцеговина по повдигнатото срещу него обвинение за неизпълнение на решенията на върховния представител на международната общност Кристиан Шмид, като заяви, че не разбира какво е написано в него и добави, че смята, че присъдата вече е произнесена, съобщи „Локално“.


Настоящият президент на Република Сръбска дойде в съдебната зала в Сараево, придружен от адвокат, и тази рутинна процедура беше проследена от голям брой журналисти. Сред посетителите преобладаваха симпатизантите и политическите съмишленици на Додик, които бяха дошли там, за да му покажат своята подкрепа и лоялност.

Президентът на Република Сръбска не пожела да се изправи, когато трябваше да се признае за виновен, като заяви, че не разбира обвинението, а същото направи и Милош Лукич, директор на Държавен вестник на Република Сръбска, който беше обвинен заедно с него. Додик се оплака, че не може да се изправи, "защото го боли гърбът", което съдия Ясмина Кошич Дедович оцени като неуважение към съда.

В съответствие с правилата съдията заяви, че и Додик, и Лукич не се признават за виновни, така че сега очакват съдебен процес.

"Не разбрах на какво се основава обвинението", заяви Додик пред репортери, след като напусна съдебната зала, като се оплака, че там няма знаме на Република Сръбска и че са се опитали "да го обвинят на латиница, докато той е поискал да бъде на кирилица", която, както твърди, е единствената, която разбира.

След изслушването Додик каза, че смята държавния съд и прокуратурата на БиХ за противоконституционни и незаконни, и отново без аргументи заяви, че Кристиан Шмид не е имал правомощията на висш представител и че действията му са равнозначни на опит за споразумение с ентитета.

Той обяви, че все пак ще се защитава по време на съдебния процес, който очаква, въпреки че смята, че присъдата за вина вече е произнесена под влиянието на американския посланик Майкъл Мърфи, когото нарече "кретен".

Додик и Лукич бяха подведени под отговорност от Прокуратурата на БиХ въз основа на промените в Наказателния кодекс на федерацията, наложени от Шмид на 1 юли, според които неподчинението и неизпълнението на решенията му се превръщат в престъпление, наказуемо със затвор от шест месеца до пет години.

БГНЕС припомня, че при една от поредицата атаки срещу специалния пратеник на ЕС Кристиан Шмид, Додик го нарече „нацистка свиня“./БГНЕС

Категории: