Затвор за двама българи по делото срещу Credit Suisse за пране на пари от българска наркогрупа

Credit Suisse е осъдена да плати глоби и обезщетения в размер на 21 млн. швейцарски франка, или 22 млн. долара, за слаб контрол, посредством който е позволила на служителка на банката да помогне на българска наркогрупа да изпере пари, съобщи "Ню Йорк Таймс" по данни на Федералния наказателен съд на Швейцария. Български гражданин, обвинен в организирането на операцията за пране на пари за наркогрупата, е осъден на 36 месеца затвор, а друг българин е осъден на 12 месеца за посредничество в аферата.

Решението е последният неуспех за банката, която този месец публикува предупреждение за печалбата си и страда от сътресения в управителния съвет.

Credit Suisse, базирана в Цюрих, заяви, че ще обжалва решението, което произтича от действията на служител на банката през 2007 и 2008 г. Служителката, чието име не се съобщава, е помогнала на група за контрабанда на кокаин да извърши банкови преводи "въпреки конкретни индикации за престъпния произход на парите", се казва в изявлението на съда.

По време на съдебните заседания през февруари служителят на Credit Suisse свидетелства, че банката е знаела, че парите - понякога доставяни в куфари, пълни с пари в брой - идват от банда, която е свързана с убийства и мащабна контрабанда на кокаин от Южна Америка, съобщи Ройтерс.

Credit Suisse носи обща отговорност за изпирането на пари, тъй като ръководството на банката, правният екип и отделът за съответствие не са гарантирали спазването на правилата за борба с прането на пари, заяви съдът.

На 8 юни банката предупреди инвеститорите, че вероятно ще отчете загуба за тримесечието - третата поредна загуба и зловещ знак в условията на забавяне на икономическия растеж.

Credit Suisse все още се възстановява от милиардни нарушения с Greensill Capital, фалирал британски кредитор, и Archegos, фалирал хедж фонд. През януари председателят на банката Антониу Орта-Осорио се оттегли от поста си, по-малко от година след като бе назначен да оправи бъркотията. Той подаде оставка на фона на разследване дали при пътуванията си е нарушил правилата за пандемията. През април Credit Suisse обяви напускането на финансовия си директор, ръководителя на отдела за Азия и главния юрисконсулт.

В решението си от понеделник швейцарският съд глоби банката с 2 млн. франка за нарушение на закона за пране на пари, конфискува 12 млн. франка, държани от бандата в банката, и разпореди допълнително плащане в размер на 19 млн. франка за покриване на средствата, които не може да възстанови поради "вътрешни недостатъци" в Credit Suisse, съобщи съдът.

Служителката на банката, която междувременно е напуснала Credit Suisse, е осъдена на 20 месеца затвор за пране на пари. Български гражданин, обвинен в организирането на операцията за пране на пари за наркогрупата, е осъден на 36 месеца затвор. Втори български гражданин е осъден на 12 месеца за това, че е действал като посредник.

Всички присъди ще бъдат значително намалени, ако обвиняемите запазят добро поведение, постанови съдът.

БГНЕС припомня, че на 30 януари швейцарски федерален прокурор заяви, че българската наркомафия е депозирала около 55 милиона франка в Credit Suisse. В тази връзка държавата поиска над 42 милиона франка (40 милиона евро) като обезщетение от Credit Suisse Group AG. Искането бе предявено след 14-годишно разследване на предполагаемия провал на кредитора да предотврати прането на пари от българска група за наркотици. Федералният наказателен съд на Швейцария разкри обвиненията в документ от 500 страници, в който се твърди, че банката страда от „сериозни организационни недостатъци“ в предотвратяването на прането на пари. Швейцарският федерален прокурор твърди, че българската наркомафия, водена от бивш борец, е депозирала около 55 милиона франка в Credit Suisse. Голяма част от тях са били ръчно доставени в куфари, пълни с разопаковани банкноти, според доклада. Федералният прокурор също се насочи към бивша служителка на Credit Suisse за ролята й в аферата. /БГНЕС

Женева / Швейцария