Затвориха ромската махала на пловдивското село Брестовица

Затвориха ромската махала на пловдивското село Брестовица, където беше установено огнище с 13 потвърдени случая на заразени с коронавирус. В района има засилено полицейско присъствие, а органите на реда следят дали се спазват наложените мерки за ограничаване на заразата.

Общо 13 лица от селото са диагностицирани с коронавирус. 3 от тях са хоспитализирани, а едно лице е починало. Всички случаи са от ромската махала на селото, предаде кореспондентът на БГНЕС в региона.

Усложнена е ситуацията с това огнище, което се появи в ромската махала. От днес има частично такова ограничение, ограничено е предвижването на хора от ромската махала към други части на селото.

Огнището на заразата е Брестовица, образувало се е в две семейства. Член на едно от тях се е завърнал от Германия. Заради огнището от вчера е започнало тестване на широк кръг контактни лица, за да се овладее ситуацията и да не се допусне заразяване и на други, заяви Любен Радев - кмет на село Брестовица.

Извършихме дезинфекция на публичните места в ромската махала като тротоари, вендинг апарати, около тях, около домовете на хората, врати, бяха обилно напръскани, за да се опитаме да спрем разпространението на заразата. Считам, че вчерашната дезинфекция беше много добра и сполучлива, добави кметът.

Хора от Брестовица споделят, че нямат притеснение въпреки засиленото присъствие на полиция и жандармерия.

Абсолютно никакви притеснения нямаме, абсолютно никакви, заявиха жители на селото.

Заради наложените ограничения обаче много хора от ромската махала не успяха днес да отидат на работа.

На територията на всички 21 населени места в община Родопи започна масова дезинфекция. Предстои във всяко едно село да бъдат обработени главните улици, сградите на кметствата, детски градини и училища, както и зоните около кофите за боклук. /БГНЕС