Затягат контрола върху концесиите за добив на подземни богатства

На пленарното заседание в петък депутатите ще обсъждат промените в Закона за подземните богатства, предаде репортер на БГНЕС.

Новите текстове са с вносител Министерски, а причините за предложението са няколко. На първо място това е новата нормативна уредба в областта на концесионирането и по-специално влизането в сила през януари 2018 г. на новия Закон за концесиите. Концесиите за добив на подземни богатства са изключени от обхвата на Закона за концесиите, поради което влизането му в сила доведе до празнота в нормативната уредба по отношение на осъществявания от министъра на енергетиката контрол по изпълнение на концесионните договори за добив на подземни богатства, както и по отношение изменението на действащи договори.

Към 13 декември 2019 г. действащи са 539 договора за предоставяне на концесии за добив на подземни богатства.

С предложения законопроект се регламентират конкретни срокове за откриване на производството по предоставяне на разрешение за търсене и проучване на подземни богатства, както и за предоставяне на концесии за добив. Предвидени са конкретни срокове за провеждане на отделните етапи от процедурата по предоставяне на разрешение, включително детайлно са регламентирани и тръжните процедури. /БГНЕС