Заведенията отварят при стриктни противоепидемични мерки

От днес е разрешено посещението на търговски площи на открито, както и отварянето на заведения (градини, тераси и др.), на ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения и кафе сладкарници.

Заповедта на министъра на здравеопазването е от 3 май, но тази част за отварянето на заведенията влиза в сила от Гергьовден. Собствениците на заведения имаха три дни да ги приведат в съответствие със санитарните изисквания. В заповедта са описани необходимите противоепидемични мерки, чието спазване трябва се изпълнява - разполагането на масите трябва да е по начин, осигуряващ разстояние не по-малко от 1.5 метра между тях и не повече от четири лица на маса или на едно семейство; обслужващият персонал трябва да е с поставена защитна маска за лице; трябва да се почистват и дезинфекцират повърхностите на масите и столовете след всеки посетител; трябва да се поставят на видни места диспенсери с дезинфектант за ползване от посетителите на заведението.

Във вторник от НФСБ внесоха предложение за намаляване на разстоянието между масите в заведенията с настояването то да бъде 1.5 метра вместо 2.5 м. с мотива, че ако разстоянието е по-малко, то заведенията ще работят на загуба. По-късно министър Ананиев актуализира заповедта си и разреши разстоянието между масите да бъде 1.5 метра./БГНЕС