Заведенията се готвят да отворят за клиенти

Заведенията в София, които имат маси на открито, се готвят да отворят врати за клиенти, предаде репортер на БГНЕС.

След разхлабването на противоепидемичните мерки, собствениците на заведения вече започнаха да подготвят обектите си, а из цялата столица кипи пролетно почистване на външните пространства, летните градини и тераси.

Част от заведенията в пешеходната част на столичния булевард „Витоша” вече са пригодили пространствата си по новите изисквания.

Много от собствениците обаче се оплакват от новите условия на работа. Най-голямото им недоволство е срещу изискването за разстояние не по-малко от 2,5 метра между отделните маси. Причината – това значително ще намали капацитетът им, а от там ще доведе и до големи за губи.

Част от изискванията предвиждат още персоналът да носи предпазни маски, както и да има дезинфектант за клиентите.

От бранша се чуват още и настоявания за редуциране на ДДС до края на 2021 година, както и отлагане на влизането в сила Наредба 18 за касовите апарати.

Освен в столицата, подготовката на заведенията тече из цялата страна. В Русе например се очаква да заработят около 70% от местата за хранене и пиене в крайдунавския град. По думите на председателя на местната структура на Съюза на хотелиерите и ресторантьорите Красимир Иванчев обаче не са никак малко и тези, които ще останат затворени, тъй като не разполагат с лятна градина или възможност за места на открито. Според Иванчев на тези собственици, които са се възползвали от мярката 60/40, ще им бъде по-трудно да започнат, тъй като трябва да запазят целия персонал при ограничен капацитет. Други собственици в Русе, като Пламен Манев, който има заведение в центъра на града, смята да задържи целия персонал, макар да работи с около 30-40% от капацитета на заведението. Според него това най-вероятно ще наложи намаляване на заплатите за няколко седмици, докато се прецени как да продължи да работи. /БГНЕС