Завишени мерки на Централна гара, локомотивът „Хан Аспарух“ потегли за Варна

При повишени мерки за безопасност функционира столичната Централна гара заради очаквания по-голям брой пътуващи по празниците, показа репортерска проверка на БГНЕС.

С наближаването на Коледно-новогодишните празниците традиционно се забелязва поетапно увеличение на броя на пътниците във влаковете, но обстановката засега е спокойна. Патрули на полиция и жандармерия се грижат за безопасността на пътуващите, постоянно напомняйки за необходимостта от стриктно спазване на противоепидемичните мерки във връзка усложнената ситуация около COVID-19.

Превозният персонал е оборудван с лични предпазни средства – ръкавици и маски. На интернет страницата си от БДЖ са публикували и препоръки за по-безопасно пътуване. Те уверяват клиентите си, че допълнително се обработват с дезинфектанти контактните повърхности в гарите и влаковете като дръжки, первази, облегалки, седалки, купета и санитарни възли. Персоналът пък е инструктиран за предприемане на действия по изолиране на установен пътник със симптоми на вирусна инфекция.

Днес на първото си пътуване по линията София – Варна се отправи и един от поредицата нови локомотиви на БДЖ с марката „Сименс“, което дружеството закупи за подновяване на личния си състав. Той носи името „Хан Аспарух“, след като бе взето решението всички нови машини да бъдат кръстени на владетели от средновековната българска история.

Обстановката на Централна гара в столицата също остава спокойна. /БГНЕС