Здравейте и довиждане - Дендиас кацна в Триполи и излетя веднага обратно

Кога едно дипломатическо посещение не е дипломатическо посещение? Когато най-високопоставеният политик дори не напуска борда на самолета, преди да отлети отново.

Точно това се случи в четвъртък, когато гръцкият външен министър Никос Дендиас кацна в Триполи, Либия. След като разбра, че колегата му, който има тесни връзки с Турция, го чака, нареди на пилота да излети отново, съобщава „Политико”.

Бързият дипломатически обрат вероятно ще влоши още повече и без това обтегнатите отношения между Гърция и администрацията в Триполи.

От години Либия е разединена между подкрепяното от ООН и базираното в Триполи Правителство на националното съгласие (ПНС), ръководено от Файез ал-Сарадж, и бунтовническия генерал Халифа Хафтар, базирания в Бенгази силен лидер на източната част на страната и лидер на Либийската национална армия (ЛНА).

Турция, традиционен враг на Гърция, поддържа тесни връзки с ПНС и Анкара му доставя оборудване и разузнавателна информация, като помага при осуетяването на едногодишната кампания на Хафтар за превземане на столицата.

Миналия месец Турция подписа предварително споразумение с либийското правителство в Триполи за проучване за нефт и газ край либийското крайбрежие - без да уточнява дали проучванията ще се извършват във водите южно от Гърция, където, според Атина, турците нямат право да бъдат.

Тогава Дендиас обвини Турция, че се възползва от "неспокойната ситуация в Либия, за да дестабилизира допълнително сигурността в Средиземноморския регион и да установи регионална хегемония".

По време на това пътуване Дендиас първоначално планираше да посети само Бенгази, но конкурентното правителство в Триполи настоя да се отбие и там. Гръцкият министър се съгласява, но при едно условие, според дипломатически служители: да се срещне само с Мохамед ал-Менфи - председател на президентския съвет на Либия и бивш посланик в Гърция. Дендиас не е искал да се снима с Найла Мангуш, външния министър на Триполи, който подписа споразумението за проучване на енергийни източници с Турция.

Това беше план А. Дендиас се нуждаеше от бърз план Б, когато самолетът му кацна на иначе тихото летище и го очакваше голяма тълпа фотографи. Там го чакаше също и... Мангуш!

Бърз като светкавица, Дендиас завъртя пръст във въздуха, имитирайки самолетен двигател и показвайки на пилота, че това посещение е приключило още преди да е започнало.

Либийците "предположиха, че ако някой се появи, ще се наложи да се проведе среща" - каза високопоставен гръцки служител. "Никой не може да ни принуди да се срещнем с когото и да било."

Въпреки това, за да стане всичко още по-неудобно, самолетът на Дендиас трябваше да чака около час на летището, преди да се отправи към Бенгази, тъй като контролът на въздушното движение в Триполи не одобри полетния му план.

"В изненадващата ситуация ... гръцкият министър отказа да слезе от самолета си и се върна там, откъдето дойде, без да даде каквито и да било обяснения", заяви либийското външно министерство. То добави, че "осъжда това поведение и ще предприеме подходящи дипломатически мерки за запазване на суверенитета на Либия".

По времето, когато това изявление беше публикувано, гърците вече се бяха върнали в Бенгази. /БГНЕС

Атина / Гърция