Здравеопозването в 19 страни на „изкуствено дишане” заради липса на кислород

Десетки страни по света са изправени пред сериозен недостиг на кислород поради увеличаването на случаите на COVID-19, което заплашва да доведе до "тотален колапс" на техните здравни системи, съобщи в. „Гардиан”.

Деветнадесет страни по света - включително Индия, Аржентина, Иран, Непал, Филипините, Малайзия, Пакистан, Аржентина, Коста Рика, Еквадор и Южна Африка - се считат за най-уязвими, след като регистрират огромно увеличение от поне 20% на търсенето на кислород от март.

Тези държави са ваксинирали по-малко от 20 процента от населението си.

Това са заключенията от анализа, проведен от Бюрото за разследваща журналистика, което е проучило данните на коалицията "Всяко вдишване е важно", неправителствена организация и инициативата на Клинтън за достъп до здравеопазване.

Има опасения, че други азиатски държави като Лаос са в опасност, както и някои африкански държави, включително Нигерия, Етиопия, Малави и Зимбабве, които имат по-слабо развити системи за доставка на кислород, посочва британският вестник и добавя, че само малко увеличение на търсенето може да създаде големи проблеми.

"Много от тези страни са се сблъсквали с недостиг на кислород преди пандемията", каза Лит Грийнслайд, координатор на коалицията "Всяко вдишване е важно". Тя добави, че миналогодишната ситуация в Бразилия и Перу и отново през януари тази година е трябвало да бъде сигнал за събуждане./БГНЕС