Здравка Евтимова – носител на наградата за проза на Международната академия "Михай Еминеску"

Здравка Евтимова е носител на наградата за проза на Международната академия "Михай Еминеску" 2022 - Румъния. Това съобщават от П.Е.Н. България.

По време на ежегодния Международен фестивал за поезия, в който участват представители на повече от 10 държави, бяха връчени награди в различни направления – поезия, точни науки, проза, художествен превод.

Наградата за проза на Международната академия "Михай Еминеску" 2022 - Румъния се дава на българската писателка Здравка Евтимова "за креативно използване на езика в прозаическите ѝ произведения и въздействаща експресивност при разработката на естетически теми и идеи“, както и "за заслуги в дейностите, свързани с развитието на културата в национален и световен мащаб“.

Статуетка, която олицетворява Наградата за проза "Михай Еминеску“ 2022, беше връчена на Здравка Евтимова от академик Йон Дяконеску, председател на Международната академия „Михай Еминеску“, Румъния. Едновременно с това Евтимова става и почетен член на Международната академия.

В словото си Евтимова подчерта важността на Българския П.Е.Н. център, чийто председател е тя от три години: "Защитаваме свободата на словото, разпространяваме българското слово по света, а България със своята поезия е на високо ниво и може да достигне до сърцата на всички хора“.

П.Е.Н. България е основан в 1926 г. от проф. Ив. Шишманов. Председатели са: А. Балабанов, Д. Габе, Б. Филов, А. Каменова, Л. Милева, Л. Стефанова, Б. Нонев, Н. Стефанова, Г. Константинов, Б. Ламбовски./БГНЕС, БНР